Kuldnõela ja Hõbenõela nominendid on selgunud

Meisi Volt
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moeetenduse «Hüpnoos» imelisedmodellid ja värvikas seltskond. Moelooja Aldo Järvsoo viimased ettevalmistused
Moeetenduse «Hüpnoos» imelisedmodellid ja värvikas seltskond. Moelooja Aldo Järvsoo viimased ettevalmistused Foto: Jelena Rudi

17. korda välja antav moedisaini auhind Kuldnõel antakse üle Tallinn Fashion Weeki ajal Telliskivi loomelinnakus 21. oktoobril toimuval Kuldnõela galal.

Kaks väärikat auhinda: Kuldnõel ja Hõbenõel

Eesti mainekaima moedisaini auhinnaga Kuldnõel tunnustatakse silmapaistva moelooja järjepidevat tööd vähemalt viie viimase aasta vaates, silmas peetakse kollektsioonide kvaliteeti ja funktsionaalsust, ajakohasust ja ilu, lisaks pööratakse tähelepanu ka müügiedule ning ekspordivõimekusele.

Juba kolmandat aastat antakse Kuldnõela kõrval välja Hõbenõel. Hõbenõelaga auhinnatakse julge pealehakkamise, erakordse ettevõtlikkuse, särava idee ja energilise teostuse eest moeloojat, kaubamärki või kollektsiooni, mis on viimase aasta silmapaistvamaks komeediks meie moetaevas.

Kuldnõela žürii koosseisus Maile Grünberg (disainer ja sisearhitekt), Vilve Unt(EKA õppejõud), Edward Köster (disainiturunduse ekspert), Urmas Väljaots(moeajakirjanik) ja Kristi Pärn-Valdoja (ajakirja Mood peatoimetaja) on valinud Hõbenõela nominentideks järgmised disainerid ja kaubamärgid: August, Jo Nurm ja Reval Denim Guild. Kuldnõela nominentideks on Aldo JärvsooPiret Ilves ja Year by Raivo Holm

Hõbenõela nominendid:

Pariisis maineka Studio Berçot lõpetanud Äli Kargoja 2014. aastal välja tulnud moemärgi August avakollektsioon oli looja sõnul inspireeritud põhjamaade looduse vaiksest kargusest, siinsete inimeste ilust ja pikkadest öödest. Niivõrd küpset debüüti näeb Eesti moes harva – läbimõeldud ja terviklik nii loomingulisest kui kaubanduslikust vaatenurgast.

MINU teksabrändist välja kasvanud Reval Denim Guild üllatas 2014. aastal kollektsioonidega, mille ümber loodi perfektsuseni viimistletud imagoseeriad, mis tähelepanu äratanud piiri taga rohkemgi kui kodumaal. Hipsterlike elementide meisterlik interpretatsioon on liidetud ülikvaliteetsetest materjalidest loodud noobli rõivakollektsiooni ja ajasturomantilist minevikku kumava pildikeelega. Kaubamärgi hingeks on Joan Hint, Sten Karik ja Peep Vähi. 

Jo Nurme unisex-kollektsioon leidis esiletõstmist 2014. aastal Londonis, Eesti moe auhinnatud showcase’i raames. Alates debüütkollektsioonist on Jo Nurm Eesti moemaastikul silma torganud kui üks tugevaima isikupärase identiteediga loojaid, kes on suutnud defineerida põhjamaist minimalismi teisiti. Jo Nurme riiete soorolle ähmastav lähenemine on läbini moderne ning futuristlikust esteetikast tõukuv.

Kuldnõela nominendid:

Aldo Järvsoo nimi ei vaja ka moekaugele publikule tutvustamist, tegemist on ühe silmapaistvama Eesti tegevdisaineriga. Pidevalt oma loomingusse uusi tahke lisades on Järvsoo säilitanud alati omanäolise käekirja, mille tunneb ühtviisi hästi ära nii rahvusmotiivide kui kosmosemõjude vahelt. Omandanud pika praktika käigus filigraansed tehnilised oskused, eksperimenteerib Aldo Järvsoo meelsasti erinevate materjalide ja stilistiliste võtetega, mille kohta leidub ohtralt meeldejäävaid näiteid ka möödunud aastal. Aldo Järvsoo igapäevaseks töökeskkonnaks on Eesti üks suurimaid moeateljeesid Embassy Of Fashion.

Piret Ilves tegeleb oma loomingus minimalismiga, tuues publikuni üha uusi lihtsate ja puhaste vormidega unenäoliselt pastelseid kollektsioone. Moenädalatel järjepidevalt täissaalide ees üles astuv disainer näitab iga kord üha kõrgemat taset ning vaatamata valitud lakoonilisest disainisuunast ei korda ennast. Piret Ilves eelistab põhjamaisele süngusele helgeid puudritoone ning hoolega doseeritud erksaid värvivitamiine, kroonides tervikut talle omaste naiselike detailidega.  

Eestis juba pikalt tegutsenud nõudlik rõivadisaner ja oskuslik ärijuht Raivo Holm oli oma kaubamärgi Year uue kollektsiooniga üks 2014. aasta TFW üllatajaid. Kuigi kaubamärk tegutseb Skandinaavia turul edukalt juba aastaid ning Raivo Holmi juhitud ettevõte toodab aastas üle 15 000 mantli, ei olnud tagasihoidlik disainer ennast seni kodupublikule nii suurelt näidanud. Aastal 1995 jopede tootmisega alustanud kaubamärgi trumbiks on täna kvaliteetsetest materjalidest stiilsed mantlid, järjest rohkem tegeletakse ka teiste rõivaste disainiga nii meestele kui naistele. 

Tallinn Fashion Week 2015 toimub Telliskivi loomelinnakus


Üheksandat korda toimuv TFW on pidevas muutumises nagu mood, mis selle raames esitlusele tuleb. Toimumiskohtadeks on aastate jooksul olnud Estonia ja Nukuteater, kino ja kultuurikeskus - nüüd pöördume tagasi kiirelt arenevasse Telliskivi loomelinnakusse, kus ees ootamas loominguline keskkond   nii publikule kui osalevatele disaineritele.

Telliskivi loomelinnaku Punane saal mahutab kuni 800 vaatajat, esitusele tuleb kuni kuus kollektsiooni päevas. Lisaks Punasele saalile saab publik aega veeta Telliskivi Loomelinnaku arvukates kohvikutes ja restoranides, kus leiavad aset ka väiksemad moeteemalised ettevõtmised. Lisaks loomelinnakule jõuab Tallinn Fashion Week ka mujale linna õhtuste pidude ja teiste ürituste näol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles