Kõige tugevam looduslik materjal on meriteo hambad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meriteod
Meriteod Foto: Wikipedia.org

Briti Southamptoni ülikooli teadlaste sõnul ei ole kõige tugevamaks looduslikuks materjaliks mitte ämblikuniit, vaid meriteo hammaste materjal.

Meriteo (Patella vulgata) hambad on tugevamad ka kui tehismaterjal kevlar, edastab Live Science.

«Ämblikuniiti on seni peetud looduslikest materjalidest kõige tugevamaks. Meie jaoks oli üllatuseks, et meriteo hambad on uus rekordiomanik,» sõnas uuringu juht Asa Barber.

Meritigusid leidub kõikjal ookeanides ning need mereloomad suudavad ellu jääda ka väga karmides tingimustes.

Koonusekujuline koda kaitseb teo pehmet keha ning sel loomal on tugevad jalad, mis suudavad väga hästi kaljusele pinnale kinnituda.

Meriteod söövad planktonit ja meretaimi kasutades selleks pikka keelt ja sadu teravaid hambaid.

Barberi sõnul oli teada, et need teod võivad kaljud nii-öelda puhtaks süüa, kuid seni ei oldud uuritud nende loomade hammaste tugevust.

«See tigu sai oma tugevad hambad loodusliku valiku käigus ja need on tõesti tugevad,» teatas teadlane.

Southamptoni vetes elavate meritigude uurimine näitas, et nende hambad on kümme korda tugevamad kui ämblikuniit.

Barber ja ta kolleegid uurisid võimsa mikroskoobi alla meriteo hambaid, mis on üliväikesed. Iga hammas oli umbes ühe millimeetri pikkune. Iga uuritud hammas oli 100 korda õhem kui juuksekarv. 

Meriteo hammaste tugevuse saladus peitub nende kiudest struktuuris.

«Loodus oli juba miljoneid aastaid tagasi väga nutikas, et selline kiuline struktuur on väga tugev ja seda isegi siis, kui selles on kahjustusi,» selgitas teadlane.

Meritigude hammaste kiud on tuhandeid kordi õhemad kui inimvalmistatud nanofiibrid, mida kasutatakse lennukite, kuulikindlate vestide ja jalgrataste tootmisel.

Barber lisas, et teo hambad koosnevad  goethiidist ja kitiinist.

Kuigi goethiit on väga vastpidav, ei ole ta väga tugev. Tugevuse annab kitiin. Need kaks ainet kokku loovad materjali, mis ühtaegu on nii vastupidav kui tugev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles