21. veebruaril leiab Viikingite Külas aset ajaloolise mõõgavõitluse turniir

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viikingite Küla linnuse muinasvõitluse turniiri kuulutus
Viikingite Küla linnuse muinasvõitluse turniiri kuulutus Foto: MTÜ Eesti Ajaloolise Mõõgavõitluse Liit

21. veebruaril kell 13.00 toimub Tanninna-Tartu maantee ääres Kose vallas Saulas asuvas Viikingite Küla linnuses sportlik turniir muinasvõitluses.

Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud iga-aastane turniir avab traditsiooniliselt uue mõõgavõitlushooaja.

Muinasvõitlus ehk viikingvõitlus on Euroopa ajalooliste võitluskunstide alaliik, mis püüab taaskehastada varasemaid (kuni 13. saj) Põhja-Euroopa võitlusstiile ja ajastukohast varustust.

Terasest võistlusmõõgad on  nüristatud ning võitlejad kannavad ajalooliseid turviseid imiteerivaid kaitserüüsid. Mõõga kõrval kasutatakse sageli ka kirvest, nuia või oda, kaitserelvaks on tavaliselt raudkuplaga ümarkilpi, mida hoitakse keskel asuvast pidemest. Muinasturniiril võisteldakse löögitabamuste peale.

Muinasvõitluse turniirivorm on Eestis harrastatava sportliku ajaloolise mõõgavõitluse kõige kergemakontaktilisemaks võistlusalaks. Kuna kasutatav kaitsevarustus põhineb vanemate ajastute eeskujudel ja on kergemat sorti, on vigastuste oht suur ning seetõttu on ka reeglite järgi keelatud erinevaid võitlustehnikaid rohkem kui näiteks täiskontaktses keskaegses võitluses.

Kerge ja lihtne varustus on samas odavam ning oluliselt kättesaadavam kui hiliskeskaegne raudrüü, mistõttu on muinasvõitluse harrastajate hulk Eestis üsna suur.

Muinasvõitluse traditsiooni populaarsust Eestis toetab suuresti ka rahvusromantiline käsitlus viikingiajast ning eestlaste muistsest vabadusvõitlusest.

 Muinasturniiri reeglid:

http://turm.ee/koda/reeglid/EAML_Muinasturniir_est.pdf

 Eelmise aasta turniiri tulemused ja pildid:

http://turm.ee/sodalased/2014-02-22-eesti-vabariigi-96-aastapaeva-muinasturniir-viikingite-kulas

Facebook: https://www.facebook.com/sodalased

Koduleht: www.turm.ee/sodalased

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles