Tervis: Õige hooldusega sügisesse

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juuksed..
Juuksed.. Foto: Elmo Riig / Sakala

Päikeseküllase suve järel vajavad nii näonahk kui juuksed turgutust, et säiliks nende hea väljanägemine ka külmades sügistuultes ja pakaselise talvega.


Revaalia salongi kosmeetik Kerstin Kii­gemaa rääkis, et kuna päike on üks teguritest, mis põhjustab naha enneaegset vananemist, tuleb just sügisel nahale erilist tähelepanu pöörata, sest õhk läheb järjest kül­memaks ja nahk võib muutuda kui­vaks, sügelevaks ja tundlikuks – on kaitsetu, kannatab ilmast ja kesk­konnasaastest tuleneva otsese mõju all ning peab taluma rakkudes sisalduva vee aurustumist.

Väga oluline on õige nahahool­dus ja regulaarne kosmeetiku külastamine, kes mõistab naha vajadusi ja määrab õige näohoolduse.

Päikesekaitse ka talvel

“Hoolimata sellest, et suvi on lä­bi, tuleks kasutada kreeme, mis si­saldavad päikesekaitsefaktoreid, sest isegi pilvealune päike mõjub na­hale halvasti, kuivatab seda ja te­kitab kortse,” märkis Kerstin Kiigemaa ja lisas, et talvel peegeldub 80 protsenti päikesest lumelt tagasi otse näonahale, mistõttu on veel olu­lisem päikese eest kaitsvat kreemi kasutada.

Tähelepanuta ei tohi jätta ka huu­li – huulepulgad, mis tarvitusel, peaksid samuti olema päikese­kaitsefaktoriga.
Samas juhtis kosmeetik tähele­panu, et rasust nahka hooldades ei ole hea seda teha liiga karmilt või liiga sagedasti, sest nii võib nahk ärrituda ja ülitundlikuks muu­tuda. Rasust nahka tohib nädalas maksimaalselt kaks korda koorida.

Normaalset ja kombineeritud nahka on soovitatav koorida üks kord nädalas ning kuiva ja tundlik­ku nahka üks kord kahe nädala jook­sul. Olulisel kohal on naha nii­su­tamine ja toitmine, näiteks maskidega.

Sügisel ei maksa kosmeetiku sõ­nul meikimist peljata, sest see kait­seb nahka.

“Kui meik õhtul ilus­ti maha võtta, siis see pigem kait­seb nahka, mitte ei tee halba,” selgitas Kiigemaa.

Kui nahale on tekkinud pigmen­dilaigud, mis ei häiri inimest, ei pea neid kosmeetiku arvates ilmtin­gimata ravima. Aga kui need omanikku häirivad, peab ta arvestama, et laikude pleegitamine maskide ja koorimistega ning uute tekke väl­timine nõuavad aega ja kannatust.

Eedeni Aia kosmeetik Aigi Se­ger rõhutas naha puhastamise olulisust. Kuigi näiteks aknenahka päi­ke näiliselt parandas, tõi see omakorda probleemi rohkem esile.

Seetõttu tuleb probleemset nahka puhastada, kuid kasutada leebet pu­hastusvahendit, et see nahka ei ärritaks. Sama kehtib nii normaalse kui seganaha kohta. Kindlasti võiks Segeri hinnangul endale aeg-ajalt lubada kosmeetilist protseduuri, mille käigus puhastub nahk sügavamalt ja elustub.

Turgutust vajavad ka juuksed, mis on suve jooksul päikesekiirguse ja soolase mereveega kahjustada saanud. Revaalia salongi juhata­ja ja juuksuri Kersti Suve ütlusil tu­leb kõigepealt lähtuda sellest, millised meie juuksed on, kas nad on värvitud või mitte.

“Inimesed küll väidavad, et nad ei viibinud päikese käes ja kõn­di­sid ainult kaetud peaga, aga päiksekiirgust on absoluutselt igal pool,” rõhutas ta.

Suvel kahjustunud juuste väga tõ­husaks raviks tõi ta näiteks Wel­la SP Professional sarja, mis on mõel­dud ka peanaha raviks.

“Kes oma juustele efektiivset ra­vi soovib, see peab paratamatult salongi minema, kuna kodustest abivahenditest jääb väheseks. Kahjustunud juuste puhul ei puudu mit­te ainult läige, siledus ja terve väl­janägemine, vaid neid võib olla raske kammida ja soengusse sät­tida karva kräsulisuse tõttu. Juuksed võivad olla ka seesmiselt kahjustunud ning kipuvad murduma,” kõneles Suve.

Kui juuste eest ei hoolitseta, võib olukord niivõrd halveneda, et ainsaks võimaluseks jääb need maha lõigata.
Juukseid kaitsev kutiikulkiht saab kahjustada nii keemiliselt, na­gu on seda eba­professionaalne värvimine ja ultra­violettkiirgus, kui ka mehaaniliselt: halva kvaliteediga kammide ja juuksekinnitusvahendite kasuta­mine, juuste kuivatamisel liigne vää­namine jne. Õige šampoon ja palsam annavad juustele ja peanahale uue elujõu.

“Sellise päikeselise suve järel vajab juus kindlasti rohkem taastavaid hooldusvahendeid. Samal ajal ei tohiks liialdada igasuguste juukseõlide ja seerumitega. Liigne hooldamine võib tekitada nii juuste kui peanaha üledoseerimise,” rõhutas Suve.

Kõõmašampooni algul väldi

Arvates, et peanahale on tekki­nud kõõm, on vaja kõigepealt veen­du­da, kas see ei ole mitte tundlikust peanahast tingitud ketendus, mis esmapilgul võib tunduda kõõmana. Saamaks teada, kas tegu on ikka kõõmaga, soovitas juuksur pes­ta tundliku naha šampooniga.

Helveste tekkimine on ajutine ning õige hooldus tu­gevdab sarvkihti ja alandab tundlikkust. Võrdluseks tõi Su­ve ketendava naha, mis kooriva kree­miga hooldami­sel muutub veel hul­le­maks.

Sama efekti annab kõõma­vas­ta­ne šampoon, sest seegi koorib pea­nahka. Ravimtaimedest val­mis­tatud hennadesse ja pas­ma­des­se tasub suhtuda kui ajutistesse hä­da­abi­vahenditesse, sest pikemaaja­li­se kasutamise korral ummistavad need juuksepoore ehk kahjustavad kutiikulkihti.

Üleüldse tasub Suve hinnangul vanaemade rahvatarkusesse natuke ettevaatlikult suhtuda, need nipid ei pruugi tänapäevasesse keskkonda sobida: meie päike on läinud intensiivsemaks, kui varem oli, ennemalt ei värvitud juukseid nii palju, kui seda praegu tehakse. Kõik kasulikud ja looduspuhtad ained, nagu mesilasvaha, avo­kaa­do­õli jne, on kõik juba professionaalsetes juuksehooldustoodetes olemas.

“Kes soovib siiski ravimtaimede võlu proovida, siis neile soovitaksin juuste väljalangemise puhul teha vana head nõgeseleotist, millele on isegi head tagasisidet,” märkis ta.

Juuste väljalangemise kohta ütles Suve, et kui seda juhtub korra aastas ja juuste väljalangemine kestab umbes kaks kuud järjest, peetakse protsessi täiesti normaalseks. Üleüldse võib päevas välja langeda 70-100 juuksekarva.
Kui juuste väljalangemine kestab üle kahe kuu, võib peanahka väljalangemisvastase tooniku või šampooniga turgutama hakata.

Väljalangemise põhjuseid võib olla palju.
Vahel aitab, kui oma elu­stiili muuta, rohkem puhata, kanda kindlasti külmaga mütsi või mütsi soojal ajal või tubaselt hoopiski vähem kanda jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles