Käsitöö: valmista teadetetahvel

, Maarja-Magdaleena gild
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukukoja ees olev tahvel.
Nukukoja ees olev tahvel. Foto: Maarja-Magdaleena gild

Hoolimata ilmataadi lahketest lubadustest oktoobrini viisakat ilma hoida, on suvepuhkus värskelt kapiriiulile järgmist suve ootama pandud ja sügisene hõng on tammetõrude, langevate lehtede ning hommikuse jaheduse saatel kohal.

Paljud on seda hetke oodanud, kuid kindlasti on niisama palju neid, kes sügise saabumist raskemini omaks võtavad. Sagimine on alanud. Töö-, kooli-, trenni-, huviringi mõtted on vallutanud osa igapäevast ja päevakavad on tihtipeale nii tihedad, et kuidagi ei püsi kõik meeles. Ja kui kõike on vaja pereliikmete vahel jagada. Selleks puhuks pakume välja nupuka teadetetahvli nii kriidiga kirjutamiseks kui knopkaga kinnitamiseks.

Maarja-Magdaleena gildi majas tegutsevad toad, kojad ja kambrid on varustatud tahvlivärviga üle võõbatud väikese nupukesega, kuhu üksteisele ja uudistama tulnud inimestele vajadusel teade jätta. Majas on paar värvimistalgute raames võõbatud suuremat tahvlisarnast pinda, kus alati ilutseb suur hulk lõbusat kriidikunsti. Maja sissekäigu juurde seinale riputatud 2 Vaasi toas askeldava Kati Vaasi meisterdatud veinikorkidest teadetetahvel on ennast väga hubaselt sisse seadnud ja nii mõnigi plakat ja kuulutus on sellel kodu leidnud.

Kriiditahvel on olemuselt nagu vanakooli tahvel ikka ja tänapäeval on tahvlivärv ehituspoodidest kergesti leitav. Purgil on kindlasti põhiõpetus juures, kuid mõni nipp siiski:
- Vastavalt sellele, kuhu hakkate tahvlivärvi peale võõpama, annab kruntvärviga kaetud aluspind siiski parema tulemuse.
- Kui raatsite osa oma koduseinast tahvliks teha, ühendub kasulikkus joonistamisrõõmuga, kuhu üheskoos kritseldada. Kui aga seinapind liiga väärtuslik, saab kergemale vineeralusele või Soome papile värvikorrad peale tõmmata ning sobivasse kohta riputada (kindlam on tahvel seina külge kruvida). Soovitavalt sellisesse kohta, mis kõigi pereliikmete päevases vaateulatuses on!
- Värvipurgis on tõenäoliselt rohkem värvi, kui ühe väiksemapoolse tahvli tegemiseks kulub, seega saab lausa mitu teha. Tehke sõpradele-tuttavatele vahva üllatus või kutsuge neid endaga koos meisterdama.
- Seinale värvitud tahvli ümber saab maalida põneva raami, vedades selle ümber köie, võib jätta lihtsalt pisut lohakad servad – kasuta oma piiritut fantaasiat!

Korgitahvel valmib pea niisama kergelt. Järgides Kati õpetussõnu, käib see nii:
- Alus – ideaalselt sobib oma omaduste poolest jällegi Soome papp. Samuti võib eksperimenteerida ja teha korgitahvli otse seinale.
- Värvi see meelepärase värviga üle ja lase kuivada.
- Järgmiseks vajad veinipudeli või muu pudeli korkmaterjalist korke. Lõika need vähemalt 0,5 mm seibideks, nii et valitud kinnitusvahend sinna kinni jääks, nt knopka. Tahvlile põnevuse lisamiseks võivad seibid jääda eri paksuse, kuju ning laiusega.
- Liimi seibid alusele silikooni abil. Tavaline liim ei pruugi piisavalt haakuv olla. Pane törts silikooni seibi taha ja suru vastu alust.
- Korda tegevust, kuni alus on seibidega kaetud.
- Seinale kinnitamiseks on kõige parem alus kruvidega kinnitada, et see suurele märkmete ja teadete kinnitamisele vastu peaks.

Et teadete jätmine võimalikult mitmekesine oleks, võiks ühe aluse või seinajupi peale kriidi- ja korgitahvli kõrvuti sättida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles