USA vaestest perekondadest pärit lapsed otsivad lohutust söögist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lapsed tegelevad lohutussöömisega
USA lapsed tegelevad lohutussöömisega Foto: AFP / Scanpix

USAs tehtud uurimus näitas, et vaestest perekondadest pärit lapsed tegelevad niinimetatud lohutussöömisega.

Uurijate sõnul tekib miljonitel vaesest keskkonnast pärit lastel ülekaalulisus juba enne kümnendat eluaastat, kirjutab Reuters.

«Neil lastel tekib varases elueas stress, mida nad püüavad suurtes kogustes rämpstoidu söömisega leevendada. Laste stressi ja ülesöömise üheks põhjuseks on see, et rahamurega ja ületöötanud emad ei tegele nendega,» selgitas uuringu juht Craig Gundersen.

Ta lisas, et madala sotsiaalse staatusega emadel ei ole tihtipeale haridust ja see sunnibki neid madalapalgalistel töökohtadel töötama.

«Madalama haridusega ja vaesuses elavad emad ei suuda tihtipeale laste vajadusi märgata,» lausus uurija.

Mitmed varasemad uuringud on näidanud, et täiskasvanud hakkavad pingete ja stressi leevendamiseks tavapärasest rohkem sööma.

«Lapsed ei ole erandiks, ka nemad otsivad toidust lohutust ja loodavad, et söömine parandab enesetunnet,» lisas Gundersen.

Uuringus vaadeldi 841 alla vaesuspiiri elava lapse kohta käivad andmeid. Uurijate sõnul saab laste emade stressi ja hoolimatust seostada nende järeltulijate toitumisprobleemide ja kehakaalu tõusuga.

Uuriti eelkõige 3 – 10-aastaseid lapsi, sest neist vanematel lastel on stressile võimalik leevendust leida väljaspool kodu.  

USA ametlikel andmetel umbes 17 protsenti 2-19-aasta vanustest lastest ja noortest on ülekaalulised ja 16 protsenti on rasvunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles