Modellisaate fotograaf Oliver Moosus ülistab naisi abstraktsete aktifotode näitusega

Meisi Volt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotograaf Oliver Moosuse fotonäituse «abstrAKT» avamine
Fotograaf Oliver Moosuse fotonäituse «abstrAKT» avamine Foto: Harry Tiits

10.veebruaril kell 19.00 avab Tam Galeriis oma näituse «AbstrAKT» Oliver Moosus. Näitus koosneb abstraktsetest aktifotodest, mis uurivad erinevaid maastikke inimkehal või kasutades fotograafi enda väljendit bodyscapes.

Eksponeeritud seeriad on pildistatud erinevatel aegadel ning osa valikust on olnud 2013. aastal väljas Fotomuuseumis. 18. maksimaalselt minimalistlikku teost on pildistatud stuudiotaustal, kuhu Oliver on lisanud suure annuse arhitektuurilisust ja monumentaalseid vorme, mis on ikka ja jälle tema loomingust läbi käinud.

Foto: Harry Tiits

Oliver Moosus selgitab, miks ta alles nüüd aktini on jõudnud: «Tavaliselt kui soovitakse saada fotograafiks pildistatakse esimese asjana naise keha. Olin kümme aastat pildistanud enne kui jõudsin aktini. Otsin abstraktseid vorme ja kujundeid, alustasin looduse ja linna pildistamisega, nüüd olen jõudnud inimesteni. Ei pea minema maale vaid võib võtta ühe inimese ja leida kõik need maastikud üles, alguses mängisin portreedega ja mõttekäik arenes edasi aktini, sealt ka termin bodyscape

Plaanid varieeruvad lähivõtetest üldplaanideni, kus abstraktsus väljendub poosides ja kadreeringutes, lainurgaga lähedalt pildistamine rõhutab suursugusust. Kõik fotod on mustvalged ning osav valguse ja varju mäng rõhutab veelgi monumentaalsust. Otseseid valguseid kasutatud ei ole, vaid peegeldatud valgused, mis tekitavad helendeid ja varjusid.

Oliver Moosus on õppinud ja teinud koostööd tuntud Itaalia moefotograaf Filippo Caroti’ga, kelle itaaliapärane käekiri kumba Oliveri varju ja valguse mängus.

Tuntud ehtekunstnik, fotograaf ja kriitik Tanel Veenre iseloomustab Oliveri loomingut «Inimene on fotodel enamasti jõuliselt stiliseeritud – kuid ometi mingi pildistamise hetke avava haavatavuse ja spontaansusega. Nii ei ole need pildid steriilsest ega igavast klišeede-maailmast, tegu on elusa materjaliga. Püüe klassikaliste ilukaanonite poole on vaid peamine, esmapilgul haaratav kiht – selle all on tegelikult peidetud palju põnevam ja kihilisem maailm.»

Näitus jääb Tam Galeriis avatuks märgiliselt 8.märtsini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles