Benito Mussolini võidi tappa Winston Churchilli käsul

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benito Mussolini
Benito Mussolini Foto: SCANPIX

Prantsuse ajaloolase sõnul andis Teise maailmasõja aegne Briti peaminister Winston Churchill kompromiteerivate kirjade tõttu käsu Itaalia diktaator Benito Mussolini mõrvata.

Itaalia fašismi asjatundja Pierre Milza arvates tahtis peaminister takistada kirjade, milles ta ülistas enne Teist maailmasõda oma Itaalia kolleegi, avalikuks tulemist, kirjutab The Telegraph.

«Kui uurida Churchilli 1920. ja 1930. aastate avalikke pöördumisi, siis sealt paljastub, et Churchill oli Mussolini suur fänn. Samuti ülistas Mussolinit USA president Franklin Roosevelt,» lausus Milza.

Ka olevat Churchill öelnud, et fašism tegi maailmale teene ning kui ta oleks itaallane, siis oleks ta Mussolini pooldaja.

«See 1927. aastast pärit seisukoht on omas ajas täiesti mõistetav, sest siis ei tähendanud fašism Adolf Hiteriga seotust ning genotsiidi. Kuid kui oled riigipea ning sõjakangelane, siis soovid seda varasemat ütlust kindlasti varjata,» jätkas ajaloolane.

Benito Mussolini ja ta kallim Clara Petacci tabati Itaalia kommunistide poolt 1945. aasta aprillis Como järve lähedal Dongos kui nad püüdsid Šveitsi põgeneda.

Hoolimata sellest, et Mussolini oli end maskeerinud Saksa ohvitseriks ning teeskles joobnut, tunti ta ära. Nii Mussolini kui ka ta kallim lasti maha ning nende surnukehad pandi Milanos asuvale väljakule.

Oma uues raamatus «Mussolini viimased päevad» selgitab Milza, miks Churchill läks Itaaliasse Como järve äärde vale nime all puhkama. Ta valis puhkuseks paiga, mis asus Mussolini tabamise kohast vaid paari kilomeetri kaugusel.

«Ta ei läinud sinna maalima. Minu arvates oli ta seal üsna isiklikel põhjustel. Teada on, et Como järve põhja visati mitu kastitäit dokumente. Teooria kohaselt võis Churchill anda käsu Mussolini salamõrvata,» selgitas Milza.

2004. aastal valmis Itaalias dokumentaalfilm, milles on ka endise Itaalia partisani Bruno Lonati paljastus, et ta oli kahemehelises tiimis ja nad said brittidelt käsu Mussolini ja ta kallim tappa.

Lonati sõnul võttis nendega ühendust Briti luureagent, kelle koodnimi oli Kapten John, tegelik nimi aga Robert Maccarone. Churchill saatis selle agendi Itaaliasse, et ta elimineeriks Mussolini ja tooks tagasi või hävitaks «tähtsad dokumendid». Neid dokumente ei ole aga siiani leitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles