Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Keedetud riisi soojendamine võib tekitada toidumürgistuse

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Keedetud riis
Keedetud riis Foto: SCANPIX

Taani terviseuuringute instituudi (Statens Serum Intsitut – SSI) teadlaste sõnul ei ole juba keedetud riisi kasulik uuesti soojendada, kuna see võib toidumürgistuse tekitada.

Teadlaste Preben Vestergaard Hanseni ja Steen Ethelbergi sõnul tasub söögiks keedetud riisi ülejääk lihtsalt minema visata, edastab Expressen.

Mikrobioloog Åsa Rosengreni sõnul saab probleemi lahendada ka riisi jahutamisega, sest sellega hoitakse ära kahjulike taimealgete vohamine.

Keetmata riisis on idud, mis on nagu «uinunud olekus bakterid». Need on sellises olekus seni kuni riis on kuiv ja jahe.

Enamik taimealgeid hukub kui riisi keeta, kuid osa võib alles jääda. Need võivad hakata 30 – 40 kraadi juures kasvama. Just selle tõttu tasuks juba keedetud riisi jahutada.

Jahutamiseks sobib riisi keedunõu jääkülma vette panemine, rõdule jahedasse viimine või riisi väikesteks osadeks jagamine, et see kiiremini jahtuks.

Asjatundja sõnul on juba jahtunud riisi uuesti soojendamine ohtlik, sest siis saavad taimealged paljunemisvõimaluse.

Sellise poolidanenud riisi söömine on tervisele ohtlik ning võib kaasa tuua toidumürgistuse.

Mikrobioloogi sõnul ei pea keedetud riisi söömisest loobuma, küll aga tuleb seda jahutada.

Tagasi üles