Endlas näeb Tiibeti budistlikke tankasid

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti mungad esinevad ja näitavad oma tankasid.
Tiibeti mungad esinevad ja näitavad oma tankasid. Foto: Erakogu

Esmaspäeval, 6. septembril kell 17 avatakse Enda teatri sammassaalis Tiibeti pühapiltide näitus, mis on seotud Eestis kontserte andvate Tiibeti munkadega.

Endla pressiesindaja Inga Jaaguse teatel saab teatri sammassaalis näha valikut Eestis tegutsevate budistlike keskuste ja erakogude tankadest.

Tankad on lõuendile maalitud ja brokaadiga ääristatud traditsioonilised pühapildid, milles kujutatakse Tiibeti budistlikes vaimsetes harjutustes ja rituaalides kasutatavaid jumalusi, kõrgeid õpetlasi, kosmoloogilisi ja astroloogilisi diagramme.

Näitusel on eksponeeritud mitmesaja aasta vanune haruldane Vadzrapani tanka, mis tänu Eestis resideeruvale Tiibeti mungale laama Konchok Sangyasele päästeti tema kodukohas Ladakhis viimasel hetkel hävimisest.

Näitusel saab tutvuda 4000aastase traditsiooniga Tiibeti meditsiinis õppevahendina kasutatavate inimese anatoomiat, füsioloogiat ja ravi kirjeldavate tankadega.

Näitus jääb avatuks 9. septembrini ja on kõigile tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles