Burj Dubaist saab maailma kõrgeim ehitis

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Araabia Ühendemiraatidesse rajatav Burj Dubai(Dubai torn)
Araabia Ühendemiraatidesse rajatav Burj Dubai(Dubai torn) Foto: Reuters / Scanpix

Araabia Ühendemiraatidesse Dubaisse rajatavast Burj Dubaist (Dubai torn) saab maailma kõige kõrgem ehitis.

Praegu on selle ehitise kõrgus 688 meetrit, kuid selle ehitamine jätkub, edastab Daily Mail.

Guinnessi rekordite raamatu esindaja sõnul peavad nad pärast selle torni valmimist maailma kõrgeima ehitise andmetesse muudatuse sisse viima.

Selle torni tipust ei näe mitte ainult Dubaid, vaid hea ilma korral ka Iraani.

Torni rajava firma Esmaar esindaja sõnul on 160 korrust valmis ning iga nädalaga kerkib üks korrus juurde.

Burj Dubai rajajad ei ole siiani selle torni lõplikku kõrgust avaldanud.

«Ainult paar selle torni rajamisega seotud arhitekti ja ehitusjuhti on torni lõpliku pikkusega kursis. Kuid see on teada ka Dubai valitsejale šeik Mohammed al-Maktoumile,» lausus Esmaari firma projektijuht Greg Sang.

Sangi sõnul võib torni lõplikuk pikkus olla 700 meetrit.

Järgmisel aastal valmivasse torni rajatakse hotellid, kontorid ning luksuskorterid. Kokku mahutab see torn kuni 35 000 inimest.

Esimesele kaheksal korrusel asuvad hotellid, restoranid, spordisaalid ja ööklubi.

9. – 37. korruseni rajati niinimetatud Armani korterid. Need said nime kuulsa Itaalia moelooja järgi oma sisustuse tõttu. 38. – 41. korruseni on jällegi hotellid, 42. - 108. korruseni aga korterid.

Alates 109. korrusest kuni lõpuni on jällegi kontorid.  Tornis on mitu, 42 inimest mahutatavat lifti, mille sõidukiirus on 64 kilomeetrit tunnis.

Lisaks saab see torn uhkustada ka maailma kõige kõrgemal asuva täismõõtmetes ujumisbasseiniga. Bassein rajati ehitise 76. korrusele.

Burj Dubai ehitamisel ei kasutata tellinguid, vaid see kerkib seestpoolt väljapoole. Ehitise rajamisel ei ole aga alati kinni peetud turvalisusreeglitest, seni on projekt nõudnud kaks inimelu.

Ehitisega seotud asjatundjad rõhutasid, et kui 2001. aasta septembris kokku varisenud New Yorgi Maailmakaubanduskeskuse kaksiktornide puhul oli kasutatud teraskonstruktsioone, siis Burj Dubai on ehitatud raudbetoonist.

Selle torni muudavad turvaliseks igale 25. korrusele ehitatud niinimetatud turvaruumid, millel on oma õhusüsteem, eraldi trepid ja valgustus.

Tornil on ka tugisambad juhuks, kui piirkonnas peaks toimuma maavärin.

Kuni selle aasta aprillini oli maailma kõrgeimaks ehitiseks USAs Põhja-Dakotas asuv televisioonimast, mille pikkus oli 629 meetrit.

Tuhandeid aastaid oli maailma kõrgeimaks ehitiseks Giza suur püramiid, mille kõrguseks on 147 meetrit.

Hilisemal ajal peeti maailma kõrgeimateks ehitisteks mitmeid kirikutorne, enne kui 1889. aastal valmis 324-meetrine Eiffeli torn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles