Video: astronoomid avastasid «super Saturni»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Youtube

USA ja Hollandi astronoomid avastasid eksoplaneedi, mille nimetasid «super Saturniks».

Tegemist on planeediga, millel on 200 korda suuremad rõngad kui meie päikesesüsteemi Saturnil, kirjutab stuff.co.nz.

J1407b nimeks saanud planeedil on üle 30 rõnga, mille diameeter kokku on ligi 120 miljonit kilomeetrit.

Selle eksoplaneedi avastasid juba 2012. aastal Hollandi Leideni observatooriumi astronoom Matthew Kenworthy ning USA New Yorgi Rochesteri ülikooli teadlane Eric Majamec.

Kui planeet J1407b oleks meie süsteemis, siis oleks see Maa taevas üsna hästi nähtav.

«Kui me vahetaks Saturni rõngad J1407b rõngaste vastu, siis oleks seda öises taevas kerge märgata. See rõngastega planeet oleks kolm korda suurem kui täiskuu,» lausus Kenworthy.

Majameki sõnul on avastatud eksoplaneet ära teeninud «super Saturni» tiitli, kuna see on suurem kui Saturn või Jupiter.

Teadlased jõudsid rõngastega planeedile jälile selle tähe J1407 jälgimisega. 56 vaatluspäeva jooksul leidis mitmel korral aset selle tähe valguse blokeerimine. Uurijate arvates sai seda teha vaid planeet, millel on suured rõngad.

Kenworthy lisas, et nimetatud planeedi kohta oli andmeid juba 2007. aastal, kuid astronoomid pidasid siis «super Saturni» teooriat «liiga hullumeelseks».

«Lähenesime uurimisel uue nurga alt ja saime kinnituse, et ongi tegemist planeediga, millel on hiiglaslikud ringid,» jätkas teadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles