Saarlased osalevad usinalt Euroopa muinsuskaitsepäevadel

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angla tuulikumäel ootab külastajaid kuus tuulikut.
Angla tuulikumäel ootab külastajaid kuus tuulikut. Foto: www.puhkaeestis.ee

Tuleval nädalal, 6.-12. septembrini kestavad Eestis Euroopa muinsuskaitsepäevad, mis keskenduvad teemale “Vabatahtlikud muinsuskaitsjad”, kellest suurem osa tegutseb Eestis Saaremaal.

Muinsuskaitseameti pressiesindaja Mailis Meesaki teatel saab Euroopa muinsuskaitsepäevade raames osaleda heakorratalgutel teisipäeval Saadjärve ja reedel Roela linnamägedel, neljapäeval Narva vangilaagri kalmistul ja reedel Saaremaal nn Stebeli patarei komandopunktis. Peale selle toimub kolmapäeval väljasõit Tallinna idapoolsele tagamaale, saab kuulata ettekannet Eesti osalemisest UNESCO maailmapärandi komitee töös ja vaadata fotonäitust “Kadriorg läbi aegade”.

“Tänavused Euroopa muinsuskaitsepäevad Eestis juhivad tähelepanu nendele inimestele ja seltsidele ning organisatsioonidele, kes vabatahtlikena aitavad kaasa Eesti ajaloo- ja kultuuriväärtuste hoidmisele ning kaitsmisele,” rääkis Meesak. “Eesti ajaloo- ja kultuuripärandi olukord sõltub paljuski nendest inimestest, kes oma aega ja energiat rõõmuga Eesti mälestiste ja muististe eest hoolitsemisele pühendavad - vabatahtlike algatusel ja survel on päästetud nii mõnigi väärt hoone ja paikkond.”

Nii ootavad külastajaid 18 eraalgatusel rajatud muuseumi ja väljapanekut, millest 17 asuvad Saaremaal.

Eriti muuseumiderohke on Saaremaa Valjala vald, kus saab külastada näiteks Kolhoosikorra muuseumi, Lembit Kadariku raadiote kollektsiooni, Tarmo Paasi metallesemete kogu ja Jööri külamuuseumi. Mitte kaugel Orissaare vallas on aga uudistada MTÜ Saaremaa Sõjavara Seltsi väljapanek ja Saikla veski.

Väljapanekuid leiab kogu Saaremaalt Muhust Sõrve sääreni. Ainsana osaleb muinsuskaitse päevadel mandrilt Soomaal asuv J. Köhleri majamuuseum. Täpse ülevaate leiab internetist muinsuskaitse kodulehelt www.muinsuskaitse.ee.

Euroopa muinsuskaitsepäevi Eestis korraldab Eesti muinsuskaitse selts koostöös kodanikeühenduste, riigiasutuste ja omavalitsustega. Muinsuskaitse seltsi liikmete eesmärk on hea seista selle eest, et peetaks korras kõike, mis hoiab alles meie mälu ja ajalugu - ajaloolisi mälestusmärke, traditsioonilisi elupiirkondi linnas ja maal, villa- ja vesiveskeid, külakalmistuid.

Eesti tähistab koos 49 Euroopa riigiga Euroopa muinsuskaitsepäevi alates 1993. aastast. Euroopa muinsuskaitsepäevad toimuvad sel sügisel 25. korda, nende veerandsaja aasta jooksul on kümned miljonid inimesed üle Euroopa saanud osa kultuuripärandit tutvustavatest ekskursioonidest, külastanud "suletud" mälestisi, vaadanud tasuta näitusi ja võtnud osa kultuuripärandi säilitamisele pühendatud seminaridest ja loengutest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles