Online-intervjuu: vastas filmimees Ilmar Taska

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilmar Taska film "Hirmu tiivad" esilinastub kinos Solaris 03.09.10
Ilmar Taska film "Hirmu tiivad" esilinastub kinos Solaris 03.09.10 Foto: "Hirmu tiivad"

Homme õhtul toimub Ilmar Taska uue esteetilise õudusfilmi «Hirmu tiivad» eel-eelesilinastus. Sellega seoses nõustus tuntud filmirežissöör vastama  Elu24 lugejate saadetud küsimustele. 


Kas mõni Eesti näitleja ka selles filmis rolli sai?
Ei. See on film, millel on ainult Eesti päritolu lavastaja.
 
Mis ajendas teid seda filmi väntama?
Huvitav teema, meeldivad kaastöötajad, võimalus töötada eriefektidega ja tööprotsess erinevates riikides.

Kas see film saab parema kriitika osaliseks kui «Täna öösel me ei maga»?
Film on juba praeguseks saanud mitu head retsensiooni «Teater.Muusika.Kinos,» «Cinema Without Borders`is», «Lècran Fantastique`s».
 
Kust kohast tulid sellisele filmi ideele?
Üks produtsent pakkus välja idee teha film mehest, kes ei taha avada oma silmi. Arvates, et kui tema näeb «neid» näevad «nemad» ka teda. Arendasime seda mõtet edasi.

Ei ole teist väga kuulnud, mis filme veel teinud olete?
Sa oled vist väga noor. Olen filme juba kaua teinud, aga põhiliselt välismaal. Vaata IMDB`st. Olen töötanud filmiprodutsendina, stsenaristina, lavastajana, loonud ka Kanal2 Eestis.
 
Mis on saanud filmiprojektist «Ma langesin esimesel sõjasuvel»? Kas Te võtate selle projekti ka ette või see jääb kellelegi nn «magustoiduks»?
See ei ole kahjuks minu projekt.

Kas Teie film on õudukas, millel on müstiline varjund? Või on umbes nii, et tuleb luukere teisest toast ja krigistab hambaid, see poleks minu jaoks õudukas. Tõelisel õudukal (minu meelest muidugi) on salapära ja millegi aimatava varjund. Umbes nii, et on või ei ole. Aga kas filmi saab näha ainult Tallinnas ? Loodetavasti teeb film siiski tuuri ka mujal Eestis ära. Jõudu ja häid ideid Teile!
On või ei ole? Ka meie küsime, kas need nägemused on Peteri haige alateadvuse vili või aimatav ettenägelikkus, võimalik tegelikkus? Film  linastub ka Cinamonis Tartus alates 3.septembrist.Tänan heade soovide eest!
 

Mis on tähtsaim iseloomujoon (filmi)produtsendiks olemise juures? Kas produtsente, kes on lõpetanud filmikooli, võib pidada edukamateks kui nn isehakanuid? Mis on soovitused algajale/huvilisele, kes soovib filminduses kätt proovida? Tänan!
Produtsendi töös on tähtsal kohal järjekindlus, organiseerimisvõime ja diplomaatia.Õpingud on ikka kasulikud, aga vägagi määravaks saab praktika selles valdkonnas!

Kas sulle meeldivad kanad või kalkunid? Miks?
Mõlemad on ilusad ja maitsvad!

Kes sa oled? Miks ma sinust ei tea midgai? Täiesti võõras oled...
Vastatud eelnevalt. Siin on liiga vähe ruumi, et pikemalt endast kirjutada. Palun loe minust artikeid Elu24, Postimees, Õhtuleht... ja/või «googelda» mind.

Kui raske on üks tüüpiline filmitegemise protsess?
Enamasti võtab filmitegemise protsess kuni paar aastat, alates idee arendusest kuni filmi levitamiseni. Nõuab usku oma töösse, kannatust ja järjekindlust. Tööpäevad on pikad, seda tööd tuleb armastada, et sede keerulist  protsessi läbida.

Kas te ilmute ise ka mõnes steenis?
Ei, mind antud filmis kaamera ees ei näe, kuid minu häält kuuleb filmis küll. Olen Johni peas kostuv hääl: «I don`t see, you don`t see me...!») Lindistasime seda stuudios, kui töötasime heliefektide kallal.

Kui mitu korda tavaliselt ühte võtet filmitakse... nö igaks juhuks?
Filmitakse erinevate nurkade alt (üldplaanis, keskplaanis, suures plaanis),  tihti tehakse mitu duublit.

Millal filmitegemisega esimest korda kokku puutusite?
Filmi tegemisega puutusin kokku esmakordselt umbes 8-aastaselt, kui mind isa filmis Super8 kaameraga. Näitlemistööga puutusin kokku 11-aastaselt, kui hakkasin osalema Eesti Raadio laste kuuldemängudes.

Kas Eesti filmitegiatel on üldiselt raske Maailmas läbi lüüa? Ma mõtlen just palkamist rahvusvaheliste projektide lavastajaks või oma stsenaariumite müümist?
Ikka on raske. Igal pool on konkurents suur. Tuleb tööd teha, suhteid luua. Ja ise projekte välja pakkuda.

Tahaks teada? Kes olid Sinu vanemad? Kas oled fotograaf Aado Taska ja filoloogist ema laps? Või on nemad Sinu sugulased? Oleks huvitav teada.Tänan.
Aado Taska oli minu isa Ennu vend.

Kas te olete tuntud raamatute nahkköitja Taska sugulane?
Jah, Eduard Taska oli minu vanaisa.

Film «Nimed marmortahvlil»  osutus väga edukaks. Kas on plaanis teha ka mõni II MS aegne eesti film?
See on huvitav temaatika. Sellest on juba ka mõndagi tehtud. 1941 aasta väärib tähelepanu.
 
Kas teil lemmikauto ka on?
Mulle meeldib see GMi elektriauto, mis paraku tootmisest maha võeti. Sellest on tehtud ka dokumentaalfilm.

Millist muusikat kuulate? Milline on teie hingele kõige südamelähedasem muusika?
Kuulan igasugust muusikat. Olen muusikat ka õppinud. Filmis on muusika väga tähtis. Bernard Herrmann on heaks näiteks. Ta on loonud muusika paljudele Hitchcocki filmidele ja Scorsese «Taxi driver`ile». Ka meie filmis on huvitav muusika, mille kirjutas Paolo Vivaldi, mille me Roomas sümfooniaorkestriga sisse mängisime.

Kas eesti filmil on tulevikku ja kas on võimalik eestis filmi teha ilma välisinvestoriteta?
Ikka on. Eesti Filmi Sihtasutus on paljude Eesti filmide rahastajaks olnud, «Hirmu Tiivad» ei taotlenud sealt raha ning Eesti maksumaksja raha ei ole samuti selle filmi valmimisel kasutatud. Ka koostöö projektid on võimalikud.
 
Kus te töötate?
Olen vabakutseline. Mul on oma firma.Teen ka koostööd USA firmaga House Of Film Los Angeleses ja viimaseks tööks on teatriprojekt Londoni Courtyard Theater`iga ning film «Hirmu Tiivad» valmis koostöös Redark ja ABS Film`iga.
 

Ilmar Taska  esimene õudusfilm «Hirmu tiivad» («Sinu riik tulgu») jõuab Tallinnas kino Solaris ja Tartus kino Cinamon ekraanile 3. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles