Valge Maja Ovaalkabinet läbis uuenduskuuri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ovaalkabinet, vaade presidendi laua suunas
Ovaalkabinet, vaade presidendi laua suunas Foto: SCANPIX

USA presidendi residentsis Valges Majas asuv kuulus Ovaalkabinet läbis uuenduskuuri.

Kabinet sai uued diivanid, tapeedi ja vaiba, kirjutab foxnews.com.

Presidendi laud, mille Briti kuninganna Victoria kinkis USA-le 1880. aastal ja mis valmistati Briti polaaruurimislaeva Resolute puidust, jäi oma kohale.

Renoveerimisel lähtuti uuest ümarast vaibast, mille põhivärvid on kollane, kreemikas, valge ja sinine. Vaiba ääres on mõtteterad, mille valis välja Barack Obama isiklikult. Kaks mõjukamat lauset pärinevad endiselt presidendi Franklin Rooseveltilt ning inimõiguste eest võitlejalt Martin Luther Kingilt.

Need kaks lauset on: «The Only Thing We Have to Fear is Fear Itself» (Ainus, mida me kartma peame on kartus) ning «The Arc of the Moral Universe is Long, But it Bends Towards Justice» (Moraalne universum ulatub kaugele, kuid see kaldub õigluse poole).

Seal on ka Abraham Lincolni mõttetera «Government of the People, By the People, For the People» (Valitsus inimeste jaoks, inimestelt ja inimestele), John F Kennedy «No Problem of Human Destiny is Beyond Human Beings» (Mitte mingi inimkonna probleem ei ole lahendamatu) ning Theodore Roosevelti «The Welfare of Each of Us is Dependent Fundamentally Upon the Welfare of All of Us» (Iga üksikisiku heaolu sõltub meie kõigi heaolust).

Ovaalkabineti renoveerimise maksis kinni mittetulundusorganisatsioon White House Historical Association.

Valge Maja Läänetiivas asuv Ovaalkabinet on paik, kus USA president allkirjastab seadused, võtab vastu väliskülalisi ja esineb rahvale kõnedega.

Ovaalkabinetti on muudetud mitmeid kordi. Obama eelkäijad Bill Clinton ja George W. Bush kulutasid sellele märkimisväärseid summasid.

Barack Obama üllatas veebruaris sellega, et saatis Ovaalkabinetis olnud endise Briti peaministri Winston Churchilli büsti tagasi valitsuse kunstihoidlasse. Selle lasi sinna tuua Bush, kuid Obamale see kuju ei meeldinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles