Inglanna kavatseb Džomolungma kohal langevarjuhüppe teha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Džomolungma
Džomolungma Foto: AFP / Scanpix

Inglanna Holly Budge tahab olla esimene naine, kes maailma kõrgeima mäe kohal langevarjuga alla hüppab.

29-aastane naine plaanib hüppe teha lennukilt, mis on Džomolungma tipust 139 meetrit kõrgemal, alla liuelda ning maanduda 3750 meetri kõrgusel olevale mäestikuaasale, kirjutab Reuters.

Naise sõnul on tal langevarjuhüpe plaanis oktoobris.

Budge on kogenud langevarjur, ta on alla hüpanud nii väikelennukitest, õhupallidest kui ka helikopteritest.

«Olen ärevil, rõõmus ja erutatud. Kuigi olen varem palju hüppeid teinud, siis mäe kohal alla hüppamine on hoopis midagi muud,» sõnas inglanna.

Langevarjur kavatseb kanda hapnikumaski ning kasutada tavapärasest suuremat langevarju. Naise sõnul nõuab nende kahe asja kasutamist mäel olev hõre õhk.

Esimestena jõudsid 1953. aastal Džomolungma tippu uusmeremaalane Sir Edmund Hillary ja šerpa Tenzing Norgay.  Pärast seda on selle tipu vallutanud  tuhanded mägironijad.

Džomolungma  on kõige kõrgemal merepinnast asuva tipuga mägi maailmas, asub Aasias Himaalajas. Asudes mõnevõrra põhja pool naabruses olevatest kõrgetest tippudest, on ta lõunast küll näha, kuid ta kõrgus ei torka silma, kui ei arvestata, et ta on teistest mägedest tagapool. Seevastu põhjast vaadatuna kõrgub Džomolungma selgelt üle kõigi teiste mägede. Kõrgus on umbes 8848 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles