Video: viimsepäevakella keerati kaks minutit kesköö poole

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kennette Benedict ja viimsepäevakell
Kennette Benedict ja viimsepäevakell Foto: SCANPIX

Tuumaohu suurenemist ja maailmalõppu sümboliseerivat niinimetatud viimsepäevakella keerati kahe minuti võrra kesköö poole.

Aatomiteadlaste sõnul oli keeramise põhjuseks asjaolu, et aina enam on suurenenud kliimamuutuse ja tuumasõja oht, edastab Daily Mail.

Nüüd on sellel sümboolsel kellal keskööst puudu vaid kolm minutit ehk kell on 23.57.

Teadlaste sõnul ei ole kunagi liiga hilja ennetamaks ülemaailmset katastroofi.

«Globaalse katastroofi oht on suur ning loodame, et meie sõnum ei ole kurtidele kõrvadele. Veel on aega, et ülemaailmne katastroof ära hoida,» teatas Bulletin of the Atomic Scientist (BAS) juht Kennette Benedict.

Ta lisas, et maailmas on mitmed ohud kasvanud ning selle tõttu leiti, et nüüd on õige aeg kella edasi lükata.

Benedicti sõnul ohustavad nüüdismaalima nii kasvuhoonegaasidest tingitud kliimamuutus, meretaseme tõus, näljahädad, hiigeltormid kui ka tuumarelvade suur arv.

Ametlikel andmetel on maailmas 16 300 tuumarelva ning neist juba 50 – 100 võivad kaasa tuua miljardite inimeste surma, ulatuslikud keskkonnakahjustused ning mõjutada pikaajaliselt atmosfääri.

BAS loodi USA Chicago ülikooli teadlaste poolt 1945. aastal. Selle taga olid aatomiteadlased, kes osalesid USA aatomirelvade arendamise projektis Manhattan Project.

1947. aastal loodi aga viimsepäevakell, mis näitab kui suur on globaalne tuumaoht.

Kui kell näitab keskööd, siis on tuumaoht jõudnud punkti, mil võibki globaalne tuumakatastroof aset leida.

Varasematel aastatel on tuumaoht üsna kõikuv olnud. Näiteks 2007. ja  2012. aastal oli see viie minuti kaugusel keskööst, 2002. aastal seitsme minuti kaugusel, 1998. aastal üheksa minuti kaugusel, 1995. aastal 14 minuti kaugusel, 1991. aastal 17 minuti kaugusel, 1990. aastal kümne minuti kaugusel, 1988. aastal kuue minuti kaugusel, 1984. aastal kolme minuti kaugusel,  1974. aastal üheksa minuti kaugusel, 1969. aastal kümne minuti kaugusel, 1963. aastal 12 minuti kaugusel, 1953. aastal kahe minuti kaugusel, 1949. aastal kolme minuti kaugusel ja 1947. aastal seitsme minuti kaugusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles