Aeg parandab haavad, kuid kaua aega selleks kulub?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vana ütluse kohaselt parandab  aeg haavad, kuid kui kaua tegelikult kulub südamehaavade paranemisele?

Väljaanne Journal of Positive Psychology  kirjutab, et  paarisuhte lõppemine on karm kogemus nii vaimselt kui füüsiliselt.

USA Monmouthi ülikooli uuring näitas, et kulub kolm kuud enne kui suhte lõppemisest tingitud masendus, depressioon ja muu sellega kaasnev järele annab ning käivitub toibumisprotsess.

Psühholoogid uurisid 155 hiljuti lahku läinud paari. Ilmnes, et lahkuminekust ülesaamiseks kulub mitu kuud. Lahkuminekut ei kogetud samas vaid negatiivsena, vaid leiti ka positiivseid aspekte.

Kui lahkuminekust oli kulunud kolm kuud, suudeti juhtunut näha selgemalt ja positiivsemalt ning hakati mõtlema tulevikule.

Kui aga ollakse olnud pikka aega abielus, siis võib lahutusest toibumisele kuluda rohkem aega. Abielu kohtus lahutanutel kulub keskmiselt 18 kuud enne kui nad tunnevad, et eluga saab edasi  minna ning uusi suhteid luua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles