USA majaomanike assotsiatsioonide ajuvabad ettekirjutused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Majaomanike assotsiatsiooni seitse ajuvaba ettekirjutust
Majaomanike assotsiatsiooni seitse ajuvaba ettekirjutust Foto: SCANPIX

USAs on kriitikatule alla langenud majaomanike assotsiatsioonid ja nende ettekirjutused.

Kriitika sai alguse sellest, et augusti alguses nõuti Virginia osariigis Sussex Square´is elavalt 90-aastaselt Teise maailmasõja veteranilt, et ta oma maja eest lipuvarda ära korjaks, kuna see ei ole seal elamupiirkonnas lubatud, kirjutab theweek.com.

Mees, kes  sai kunagi üksinda jagu kolmest natsi tankist, kirjutas kaebekirja ametivõimudele ning ta lipumast jäi alles. Kuid mitte kõigil majaomanikel ei ole majaomanike assotsiatsioonide «fašistlike» ettekirjutustega võitlemisel nii hästi läinud.

Seitse näidet, mida majaomanikud teha poleks tohtinud:

Ei tohi istutada liiga palju roose – Californias Santa Fes võttis majaomanike assotsiatsioon ette Jeffrey DeMarco, kes nende arvates istutas oma nelja aakri suurusele krundile liiga palju roose. Lubatud oli 14, kuid tal oli rohkem. DeMarco ei kavatsenud roose eemaldada ning assotsiatsioon määras talle igakuise trahvi. Lõpuks jõudis asi kohtusse. Kohtunik otsustas, et roosikasvatajast DeMarco on rikkunud ümbruskonnale kehtestatud maastikudisaini reegleid. DeMarco pidi kinni maksma ka assotsiatsiooni kohtukulud, mis ulatusid 70 000 dollarini. Lõpuks kaotas mees oma maja pangale, kuna ta ei jõudnud laenu maksta.

Ei tohi ehitada varasemast erinevat maja – pärast seda, kui Floridas Sanfordis kukkus lennuk Joe Woodardi majale, tappes ta naise Janise ja nende väikese poja, otsustas mees samasse paika uue maja ehitada.  Kuid ehitustööd peatusid, kui majaomanike assotsiatsiooni informeeriti, et Woodardi uue maja asend on ebasobiv ning ta katusematerjal on selline, mis ei harmoneeru ümbruskonna majade katustega. Leskmehe sõnul ehitas ta uue ja varasemast erineva maja, kuna ta tahtis kurbadest minevikumälestustest vabaneda. Majaomanike assotsiatsioon ähvardas teda kohtuga ja nii pidigi mees vana poole tagasi pöörduma.

Ei tohi püstitada silti «Müüa» - kui Tennessee osariigis Lebanonis elav Denise Hicks püstitas oma maja ette sildi «Müüa», sattus ta kohalike majaomanike seltsi viha alla. See organisatsioon süüdistas teda reeglite, mille kohaselt on eramajade juurde siltide ja reklaamplakatite püstitamine keelatud, rikkumises. Hicks tohtis sildi «Müüa» panna maja aknale, kuid see ei tohtinud olla väga nähtaval.

Ei tohi pakkuda peavarju kodutule lapselapsele – Floridas Clearwateris eakate külas elav abielupaar Jimmy ja Judy Stuttler võtsid enda juurde elama kuueaastase lapselapse Kimberly. Põhjus selles, et lapse ema oli narkomaan ning talt võeti vanemlikud õigused ära. Kuid kuna Kimberly ei olnud üle 55 aasta vana või pensionil, siis püüdis kohalik majaomanike assotsiatsioon lapsest lahti saada. Vanavanemad ei tahtnud lapselapsest loobuda ning olid nõus koos temaga sealt minema kolima. Kuid assotsiatsioon tegi kõik, et mitte keegi nende maja ei ostaks. Stuttlerid lasid oma maja hinna 129 000 dollarini, kuid ka see ei aidanud. Lõpuks andis assotsiatsioon Stuttlerid kohtusse. Vanavanemad võivad samas aga ka lapselapsest ilma jääda.

Koeri tuleb süles kanda – Californias Lon Beachil elav eakas Pamela McMahan sai iga kord 25 dollari suuruse trahvi, kuna ta kõikide kasutuses oleval alal ei võtnud oma spanjelit sülle. McMahan elas eakate majas, kus oli kehtestatud reegel, et koerad ei tohi üldkasutavates ruumides põrandal olla. Kui naisel oli kogunenud paarsada dollarit trahvi, siis sunniti ta sealt ära kolima.

Isegi oma vannitoas ei ole lubatud suitsetada –  USA majaomanike assotsiatsioonid on keelanud suitsetamise mitmetes avalikes paikades nagu rõdud, õued ja basseiniäärsed. Hiljuti laienes keeld ka siseruumidele. Assotsiatsiooni sõnul tekitab siseruumides suitsetamine kaaskodanike passiivset suitsetamist. Kohus nõustus assotsiatsiooni seisukohaga. Kohtunik sõnas «USA põhiseaduses ei ole punkti, mis peaks tagama ameeriklastel nende kodus suitsetamise õiguse».

Omanik peab tagama, et rohi oleks kogu aeg roheline – Floridas Bayonet Pointis andis kohalik majaomanike assotsiatsioon 66-aastase Joseph Prudente`i kohtusse, kuna ta ei hoidnud oma murulappi pidevalt rohelise ja värskena. Mees pisteti trellide taha, kuna ta ei suutnud muretseda muru pidevaks kastmiseks vajalikke tarbeid. Prudente`i õnneks olid ta lähimad naabrid väga arusaajad ning tegid mehe muru korda, ostes uue mulla, väetise, murukamakad, kastmissüsteemi ja isegi lilled. Heategevus aitas küll muru roheliseks muuta, kuid sellegi poolest andis assotsiatsioon Prudente`i kohtusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles