100 aasta pärast on «keeltepaabel» kadunud?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ulmelistes tulevikuvisioonides on lendavad autod ja hõljuvad linnad, kuid milliseid keeli siis räägitakse?

Praegusel ajal on maailmas rohkem kui 6000 keelt, kuid 2115. aastal arvatakse keeli olevat vaid 600, edastab Daily Mail.

USA Colombia ülikooli keeleteadlase John McWhorteri sõnul on 100 aasta pärast keeled märgatavalt lihtsamad kui praegu.

Tehnoloogilised abivahendid ei suuda säästa ega päästa keeli väljasuremast ja lihtsustumast.

«100 aasta pärast on «keeltepaabel» kadunud ning maailmas on märgatavalt vähem keeli. Umbes 90 protsenti praegustest keeltest enam ei eksisteeri,» teatas asjatundja.

Selle põhjuseks peetakse globaliseerumist. Inimeste ühest paigaste teise liikumine on sagedam ning kultuurid hakkavad ühtlustuma.

Väiksemad kultuurid ja nende keeled ei jää püsima põhjusel, et suuremad ja levinumad kultuurid ja keeled neelavad need alla.

Tulevikukeelteks olevat inglise ja hiina mandariini keel.

McWortheri sõnul ei õpeta vähemuskeelte esindajad neid keeli enam oma lastele, kuna lastel ei ole neist õpingutel ega töötamisel kasu.

Teadlane välistas, et tulevikus räägitakse Maal vaid ühte keelt.

«Iga keel ei ole vaid hulk sõnu ja reegleid, keel on osa kultuurist ning kannab edasi oma kultuuri sõnumeid,» selgitas keele ekspert.

Piiblis on «keeltepaabeli» lugu, milles kirjeldatakse taevasse ulatuvat torni, mida ehitasid Paabeli linna elanikud. Jumal vihastas Paabeli uhkete ja ülbete elanike peale ning segas ehitajate keeled ära nii, et need enam üksteisest aru ei saanud.Üksteise mittemõistmise tõttu jäi torniehitus pooleli.

Ohustatud keelte hulka on paigutatud näiteks bretooni, korni, iidiši, maoori ja udmurdi keeled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles