Selgusid HÕFFi stsenaariumivõistluse finalistid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festivali HÕFF ja Jamesoni koostöös korraldatud lühifilmide stsenaariumide konkurss
Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festivali HÕFF ja Jamesoni koostöös korraldatud lühifilmide stsenaariumide konkurss Foto: HÕFF

Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festivali HÕFF ja Jamesoni koostöös korraldatud lühifilmide stsenaariumide konkursi finaali pääses viis andekat stsenaristi, kes jahivad peaauhinda ehk võimalust lavastada oma filmi ning esitleda seda HÕFFi programmi raames.

Kokku laekus fantaasia-, õudus- ja ulmefilmide konkursile 16 stsenaariumi, mille seast valiti välja 5 paremat. Finalistide vahel võitja otsustab produtsendist, stsenaristist ning režissöörist koosnev žürii. Finaali pääsesid Henryk Johan Novod, Sander Jahilo, Carlos Eduardo Lemses Lopez, Peeter Vihma ja Indrek Paabusk.

Finalistide filmide kirjelduste ja lühivideotega saab tutvuda HÕFFi veebis ning festivali YouTube’i ja  Facebook’i lehtedel, kus ühtlasi toimub ka publiku hääletamine. Hääletus kestab 23. jaanuarini ning publiku lemmiku tiitli pälvib finalist, kes kogub kokkuvõttes kõige rohkem Facebook’i meeldimisi kui ka YouTube’i postitatud video vaatamisi.

“Väikese Eesti kohta 16 korralikult kirjutatud lühifilmi stsenaariumit on väga hea tulemus. See näitab, et seni kultiveerimata žanrifilmil on tulevikku, seda enam, et osalejate hulgas oli palju täiesti tundmatuid filmifänne!” kiitis andekaid stsenariste HÕFFi peakorraldaja Maria Reinup. “Kutsun üles kõiki filmihuvilisi finaali jõudnud ideedega tutvuma ning kindlasti ka oma lemmiku poolt hääletama, et hästi kursis olla ja muidugi auhindu võita. Aprillis jõuab HÕFFi kinolinale vaid parimatest parim ning raske töö vilju saavad suurel ekraanil kõik näha!”

Balti Filmi- ja Meediakooli bakalaureuse astme lõpetanud stsenarist Henryk Johan Novod esitas konkursile stsenaariumi "Meenutus". See on lugu üksikust Rändurist, kes uitab keset postapokalüptilist maailma, mida on halvanud sõda ja krahh. Kuna uues ja hirmutavas maailmas domineerib ainult vägivald ja surm, püüab Rändur iga hinna eest nüüdseks igaveseks kadunud vanast elust kinni hoida.

Gümnaasiumipõlvest saati filme ja sketše teinud ning loodusfotograafiaga tegelenud Sander Jahilo saatis konkursile stsenaariumi “Rauapuudus”, mis räägib uduses rabas metsalisega kokku sattunud matkasellist. Metsaline hakkab ebamugavaid küsimusi esitama, kuid lõpuks leiavad nad ühise keele ning kõik ellujääjad jäävad rahule.

Kolumbia päritolu režissöör Carlos Eduardo Lemses Lopez pääses finaali stsenaariumiga “Äärmiselt ebatõenäoline”. Noor Sten hõljub pärast ühe naisega tänaval kokku põrkamist mõne sentimeetri kohal maapinnast. Vana Sten rändab ajas tagasi, et takistada end selle naisega kohtumast, kuid otsustab minna tagasi tunde varem, et nautida ühes kohvikus toitu. Kohvikus mõistab Vana Sten, et ta kaotas oma märkmed mineviku kohta ja alustab meeleheitlikku otsingut, et tuletada meelde, kus ja millal ta seda naist kohtas.

Sotsioloogina igapäevast leiba teeniva Peeter Vihma lühifilmi stsenaarium “Ila” jutustab õudse loo meid kõiki ees ootavast paratamatusest – vanadusest. Vastu tahtmist viiakse vanadekodusse ka Otto ja loomulikult tahab ta kohe koju tagasi. Kuid ta ei tea veel, kui väga ta kojusaamist igatsema hakkab ja kui raskeks see osutub, kuna koht, kuhu ta on sattunud, ei ole päris tavaline vanadekodu.

Stsenaristi Indrek Paabuski lühifilmi “Femen” idee tekkis meediat jälgides, kui regulaarselt kajastati naisliikumise Femen protestiaktsioone. Kui naised võtavad õigluse mõistmise enda kanda, siis klassikalised kaevikusõja reeglid enam ei kehti. “Femen” on lugu noortest neidudest, kes omal moel üritavad maailma paremaks muuta, küsimata endilt, kas sel kõigel on mõtet. Filmi märksõnadeks on mineviku varjud, kättemaks, naiselik veetlus, tärkavad tunded ja surm.

Publiku lemmiku hääletanute vahel lähevad loosi HÕFFi VIP-paketid ning Jamesoni üllatusmeened. Konkursi võitja saab Jamesonilt
3000 euro suuruse auhinnaraha filmi linastamiseks. Filmi valmimise tähtaeg on 1. aprill 2015 ning võidufilmi näidatakse 2015. aasta Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festivalil.

Jameson viski on maailmas sarnaseid konkursse varemgi korraldanud ja toetanud. Nende hulgas on rahvusvaheline lühifilmide võistlus Jameson First Shot, kus näitlejatena on osalenud näiteks Kevin Spacey ja Willem Dafoe ning mille eesmärgiks on uute talentide avastamine. Või Jameson Empire Done in 60 Seconds projekt, mille käigus igaühel on võimalus üks tuntud film taaslavastada, kasutades selleks mitte rohkem kui 60 sekundit. Samuti toetab Jameson filmifestivale mitmel pool maailmas, tuntuimad neist on Jameson Empire Awards Suurbritannias ja Jameson Dublin International Film Festival Iirimaal.

Jameson on nii maailmas kui Eestis enim müüdud Iiri viski. John Jameson asutas pruulikoja 1780.aastal, tänapäeval müüakse Jamesoni enam kui 110 riigis üle kogu maailma. Kolmekordne destilleerimine pot still meetodil ning aastatepikkune küpsemine ameerika tammest vaatidest ja vanades šerri vaatides annab Jamesonile erakordselt pehme maitse, milles on tunda vürtsi, šerri ja puidu noote.

Haapsalu Õudus- ja Fantaasiafilmide Festival (HÕFF) on kevadeti Haapsalu linna vallutav õudus- ja fantaasiafilmide maraton, mille eesmärgiks on tutvustada Eesti ja lähiriikide kinopublikule õudus-, fantaasia- ja kultusfilmide žanre ning maailmakino varamut läbi võimalikult laiahaardelise ja tänapäevase filmivaliku. HÕFFi loojateks ning korraldajateks on Haapsalu linn, Haapsalu Kultuurikeskus ja Tallinna Pimedate Ööde Filmifestival (PÖFF)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles