Vägilased mängivad eesti rahvaga

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Vägilased.
Ansambel Vägilased. Foto: Urmas Volmer

Kümneaastane etnoansambel Vägilased sai rukkilõikuse ajal valmis oma uue, laulumängude plaadi “Kes aias?” ja läheb teele mööda Eestit – Haapsalust Värskani.
 

“Vägilased on esimene bänd pärast Collage’i, kelle katsed eesti rahvamuusikat elektriliste instrumentidega segada talumatut piinlikkust ei valmista,“ kirjutas Mihkel Raud aastal 2006.
 
Ansambel Vägilased (Meelika Hainsoo – laul ja viiul; Cätlin Jaago – torupill, vilepillid, parmupill, laul; Jan Viileberg – kitarrid; Tiit Kikas – elektriviiul, live-elektroonika; Marti Tärn – basskitarr; Reigo Ahven – löökpillid) kuulub Eesti tuntumate ja tunnustatumate pärimusmuusika kollektiivide sekka.

“Käesoleval suvel Viljandi pärimusmuusika festivalil antud kaks kontserti olid väga menukad ja tõestasid, et ansambli publik ootab tantsumänge ja tuleb juhendamisega heal meelel kaasa,” ütles kontsertide korraldamisega tegelev Kristiina Alliksaar.
 
Pikalt hoogu võtnud soov anda ammuunustatud laulumängudele uus elu ja tutvustada kuulajatele valikut laulumänge on teoks saanud. Ansambli eestvedajad Cätlin Jaago ja Meelika Hainsoo on välja otsinud uusi variante näiteks juba lasteaiast tuttavaks saanud lauluviisidest („Kes aias?“, „Rukkilõikus“), aga tutvustavad ka vähemlevinud traditsioonilisi laulumänge, nagu „Ätsemäng“, „Nõelamäng“ jne.

Mängulaulude taasesitamisel peab ansambel esmatähtsaks säilitada lugude esmafunktsiooni, sisu, tempot ja mängulikkust. Tegemist on ühtlasi unikaalse õppematerjaliga, sest CDga on kaasas raamat, kus on kirjas mängukirjeldused ja laulude sõnad nii eesti kui inglise keeles.
 
Vägilastel on seni ilmunud kaks albumit: „Väga ilusad“ (2004) ja „Ema õpetus“ (2006).
 
Külalisena teevad ringreisi mõnel kontserdil kaasa ansamblid Orelipoiss ja Klapp, kus mängivad Vägilaste üks asutajaliikmetest Kristjan Priks ja eksvägilane Toomas Valk.
 
Kontsertide ajakava

2. september – Tartu, klubi Plink Plonk (külalisena teeb kaasa Orelipoiss).
3. september – Värska, rahvamaja (külalisena teeb kaasa ansambel Klapp).
4. september – Võru, kultuurimaja Kannel.
9. september – Haapsalu, kultuurimaja  (külalisena teeb kaasa Orelipoiss).
10. september – Kuressaare, Kultuurivara.
16. september – Tallinn, Von Krahl.
17. september – Türi, kultuurimaja  (külalisena teeb kaasa Orelipoiss).
24. september – Pärnu, Endla Jazzklubi.
2. oktoober – Viljandi, Lõikuspidu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles