Nigeerias süüdistavad vanemad lapsi nõidumises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nigeeria lapsed.
Nigeeria lapsed. Foto: SCANPIX

Aafrika riigis Nigeerias kardetakse siiani nõidu ja nõiakunsti.

Kui varem on nõidadeks tembeldatud eelkõige täiskasvanuid, siis viimasel ajal on seal riigis vanemad oma lapsi nõiduses süüdistama hakanud, kirjutab Huffington Post.

Kiriku esindajate arvates tekitavad nõiad niigi vaeses riigis vaesust ja haigusi juurde.

Põhjus, miks nigeerlastest vanemad probleemides lapsi süüdistavad, on selgusetu. Kuid oletatakse, et ebausklikes vanemates tekitab kahtlust laste unes rääkimine.

Katoliku kiriku preestrid pakuvad soolase tasu eest kurjade vaimude väljaajamist, kuid seda saavad lubada vaid jõukamad. Vaesed pered on aga hakanud nõidadeks peetavaid lapsi, peksma ja piinama, et neid nõidusest vabastada. Äärmuslikel juhtudel lapsed lihtsalt hüljatakse.

«Kui last süüdistatakse nõiakunstiga tegelemises, siis ei leia ta mitte kuskilt kaitset. Need lapsed on nagu ühiskonnast välja heidetud,» sõnas laste õiguste eest seisva organisatsiooni Child's Rights & Rehabilitation Network (CRARN) asutaja Sam Ikpe-Itauma.

Ikpe-Itauma sõnul on «nõiajahi» ohvriks langenud tuhandeid lapsi.

«Vanemad hülgavad või tapavad lapsed, neid on kirikutes jumalateenistuste ajal piinatud ning on  linnadest ja küladest välja tühermaadele surema jäetud. Lapsed ei saa end kaitsta,» kirjeldas lastekaitsja olukorda.

Ikpe-Itauma sõnul püüavad nad Nigeerias juurdunud ebausku välja juurida ja samas ohvriks langenud lapsi aidata.

Ka on toimunud mitmed lastekaitsjate ja naisorganisatsioonide väljaastumised, milles nad nõuavad laste hülgamise ja tapmise lõpetamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles