Jaanuaris näeb taevas komeet Lovejoyd

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komeet Lovejoy C/2014 Q2 (roheliselt helendav täpp)
Komeet Lovejoy C/2014 Q2 (roheliselt helendav täpp) Foto: SCANPIX

Astronoomide sõnul tasub jaanuaris pilk taevasse pöörata, kuna seal võib näha komeeti Lovejoy, mille ametlik tähistus on C/2014 Q2.

Komeedi vaatlemiseks peaks aga olema selge taevas, edastab YLE.

Komeet Lovejoyd on näha Orioni tähtkuju paremal poolel ning parim aeg tema vaatlemiseks on jaanuari keskpaigas.

«Praegu paistab see komeet veel nagu väike udukogu, kuid seda on siiski näha ka palja silmaga. Kõige selgema pildi saab teleskoobiga,» teatasid astronoomid.

Edaspidi muutub see komeet aina selgemaks ja nähtavamaks.

Komeedid on meie päikesesüsteemi äärealadelt Öpiku-Oorti pilvest ja Kuiperi vööst pärit kosmilised objektid, mis koosnevad tahkest süsnikdioksiidist, kosmilisest tolmust ning veel mitmetest orgaanilistest ja anorgaanilistest ainetest.

Äärealadelt liikuma hakanud komeedid võivad teel kokku põrgata teiste komeetidega või mõne planeedi gravitatsiooni mõjul jõuavad meie Päikese ümber tiirlema.

Lovejoy komeet on teel Päikese suunas, olles Maast 70 – 75 miljoni kilomeetri kaugusel.  See kommeet on kaotanud oma saba juba kaks korda.

«Komeedi  mitme miljoni kilomeetri pikkune saba koosneb gaasist ja tolmust.  Saba kaotamise taga on tavaliselt päikesetuul, mis oma olemuselt on nagu magnetkäärid. Komeet on aga oma saba uuesti «ehitanud». Loodame, et Lovejoyl on kena suur saba kui see palja silmaga vaadeldav on,» jätkasid astronoomid.

Aasta jooksul võib näha üsna mitut komeeti ning juba ühe komeedi nägemine palja silmaga on elamus.

Lovejoy komeete on kokku viis ning need said oma  nime Austraalia astronoomi Terry Lovejoy järgi.

Nüüd nähtav Q2 Lovejoy on viies komeet, mille see teadlane avastanud on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles