Külmaga kokku puutuva inimese vaatamine tekitab külmavärinaid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti Sussexi ülikooli meditsiinikooli uuring tuvastas, et külmaga kokku puutuva inimese vaatamine tekitab teistele inimestele külmavärinaid.

Teadlased tegid katse, milles näitasid katsealustele videoid, millel on näha inimesi käsi panemas jääkülma vette, edastab Daily Mail.

Ilmnes, et videoid vaadanute kehatemperatuur langes märgatavalt ning neil tekkisid külmavärinad.

Uurijate sõnul reageerivad inimesed teise inimese külmatundele empaatiaga.

Katses osales kokku 36 inimest, kes vaatasid kaheksat videot, milles inimesed panid käe kas külma või sooja vette. Samal ajal mõõdeti vaatajate käetemperatuuri. Neil, kes vaatasid käe panemist külma vette, olid käed jahedamad.

Huvitavaks faktiks oli see, et need, kes vaatasid käe panemist sooja vette, käetemperatuur ei muutunud, vaid jäi samaks.

«Katse näitas, et inimesed on temperatuuri visuaalsetele mõjudele tundlikud. Alateadvuslik reageering kaaslastele lubab nende suhtes empaatiat tunda,» selgitas neuropsühhiaater Neil Harrison.

Ta lisas, et inimesed on sotsiaalsed olendid ning kaaslaste tegevusele reageeritakse nii teadlikult kui alateadlikult.

«Elame ühiskonnas, kus oleme üksteisega pidevalt ühenduses. Empaatia abil saame kaaslastega parema kontakti ning suudame ennustada ka nende reageeringuid,» nentis neuroteadlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles