Uuring: haruldase geenitüübiga meestel on risk suhteprobleemide tekkeks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haruldase geenitüübiga meestel on risk suhteprobleemide tekkeks
Haruldase geenitüübiga meestel on risk suhteprobleemide tekkeks Foto: AFP / Scanpix

Rootsis Karolinska instituudis tehtud uuring näitas, et teatud haruldase geenitüübiga meestel on suurem risk suhteprobleemide tekkeks.

Uurijate sõnul sõltub truudus ja õnnelik abielu vähemalt osaliselt mehe geenidest ning hormoonist vasopressiin, kirjutab STT.

Uurijate sõnul on umbes 40 protsendil meestest geenis AVPR1A alleel 334, millel on seos hormooni vasopressiin tekkega. See hormoon aga omakorda mõjutab aju tööd ning emotsioone.

«Meestel, kellel on geenis AVPR1A alleel  334, on viletsamaad väljavaated suhte õnnestumiseks, kui meestel, kellel see alleel puudub,» selgitasid teadlased.

Mehed, kellel on alleel 334 ühes kromosoomis, ei ole suutelised naistega pikaajalisi suhteid looma ja paljud seda alleeli kandvatest meestest jäävad vallaliseks.

 

Kui meestel on alleel 334 mõlemas kromosoomis, on neil paari-või abielukriisi tekkimise võimalus kaks korda suurem kui seda alleeli mitte omavatel meestel.

«Tavaliselt on selle alleelitüübiga meeste naised oma abieluga vähem rahul,» lausus uurija Hasse Walum.

Karolinska instituudis tehtud geeniuurimuses osales 552 paari kaksikutest meest ja nende abikaasat, keda lisaks meditsiinilistele testidele ka küsitleti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles