«Tähesõja» filmide Yoda inspiratsiooniks olid kandlased?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yoda
Yoda Foto: Wikipedia.org

«Tähesõja» filmide fänne on huvitanud küsimus, kelle järgi on loodud legendaarne tegelane Yoda.

Osa arvab, et Jedi meister on loodud kuulsa füüsiku Albert Einsteini järgi, teised arvavad, et Yoda looja Stuart Freeborn lõi ta enda järgi, kirjutab Daily Mail.

Bioloog pakkus nüüd välja, et Yoda eeskujuks olid hoopis Indoneesias, Filipiinidel ja Borneol elavad pisikesed suurte silmadega kandlased.

Nad kaaluvad keskmiselt 150 grammi ning kasvavad umbes 15-sentimeetriseks. Kandlasi tuntakse eelkõige nende suurtest silmadest, mis mõlemad on sama suured ja kaaluvad sama palju kui nende aju.

Kandlaste silmad võrreldes ta keha suurusega on väga suured.

USA Washingtoni ülikooli zooloog Myron Shekell on veendunud, et filmitegijad võtsid Yodat luues just kandlased eeskujuks, kuna nende kahe olendi sarnasus on silmnähtav.

Teadlaste sõnul on kandlasi umbes kümme liiki ning need loomad on primaatide seas ühed väiksemad. Kandlastel on pikad tagajäsemed ja sõrmed ning ta on väga liikuv, suutes hüpata pikkuse, mis võrdub tema 40 kordse kehapikkusega.

Need putukatest ja puuviljadest toituvad loomad ei pea vangistuses kaua vastu, kuna ei talu valju müra ning puudutamist.

Paar aastat tagasi tehtud uuring paljastas, et nad on «jutupaunikud» ning neil on oma «salakeel».

Kandlasi peetakse ohustatud liigiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles