Näituselt leiti liblikas, kes on korraga nii isane kui emane

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lexias pardalis liblikas
Lexias pardalis liblikas Foto: Wikipedia.org

USAs Philadelphias Drexeli ülikooli liblikanäitusel avastati juhuslikult isaste ja emaste tunnustega liblikas.

Kummalise liblika leidis pensionil olev keemiainsener Chris Johnson, kes osaliselt vastutas liblikanäituse eest, eastab Live Science.

Johnson märkas, et ühe liblika parempoolsed tiivad viitavad emasele, kuid vasakpoolsed tiivad isasele.

Kaks parempoolset tiiba olid vasakpoolsetest suuremad ja pruunid ning neil olid kollased ja valged täpid. Need tunnused viitavad emasele.

Vasakpoolsed väiksemad tiivad olid aga tumedad ning neil olid rohelised, sinised ja purpursed täpid, mis viitasid isasele.

«Arvasin, et keegi lollitab ja on kahest liblikast ühe kokku pannud. See liblikas oli liiga perfektne, et olla tõsi,» teatas Johnson.

Johnson ja näituse kuraator David Schloss eraldasid selle liblika ning teatasid leiust Drexeli ülikooli entümoloogiaosakonna spetsialistile Jason Weintraubile.

Liblikaekspert tegi kindlaks, et tegemist on Lexias pardalis liblikaga, kellel on mõlema soo välimuse sündroom.  See ei ole siiski sama, mis inimeste hermafrodism, milles isikul on nii nais-kui meessoo reproduktiivorganid, kuid keha üldiselt on kas mehe või naise oma. Liblikate puhul viitab kahesoolisusele üldine välimus.

Seda tuleb lisaks liblikatele ette ka lindude puhul. Lindudel näitab nende soolisust eelkõige suurus ja suletiku värv.

Lindude ja liblikate kahesoolisus tekib kui seksikromosoomid ei eraldu arengu varajases staadiumis. Selle tulemusena on liblika või linnu osades rakkudes emase genotüüp, osades aga isase genotüüp ning tekibki nii isase kui emase väliste joontega olend.  

Lindude ja liblikate puhul on segasoolist raske märgata, kuna isased ja emased on välimuselt üsna sarnased.

Johnsoni leitud liblikas kuulub Nymphalidae liiki ning need liblikad elavad looduses Kagu-Aasia vihmametsades.

USA Drexeli ülikool sai haruldase liblika 2014. aasta oktoobris Malaisiast Penangi saarel asuvast liblikafarmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles