Tapetud moslemist politseinikust sai «résistance´i» sümbol

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahmed Merabet ja kaader amatöörvideost, millel on näha Merabeti tänaval lamamas ümbritsetuna maskides kurjategijatest
Ahmed Merabet ja kaader amatöörvideost, millel on näha Merabeti tänaval lamamas ümbritsetuna maskides kurjategijatest Foto: habermolasi.com

Prantsusmaal Pariisis lasid relvastatud isikud rünnakus satiirilehe Charlie Hebdo toimetusele maha 12 inimest ning nende seas oli ka moslemist politseinik Ahmet Merabet.

Amatöörvideolt paljastus, et Merabeti tulistas üks kolmest teda ümbritsenud isikust pähe ning teda on näha tänaval lamamas, edastab news.com.au.

Videol on veel näha, kuidas relvastamata politseinik käed üles tõstab ning palub, et teda ei tapetaks.

Kurjategijad lasid ta hukkamise stiilis maha.

Väljaanne Le Parisien andmetel olevat politseinik küsinud: «Voulez-vous me tuer?» (Kas te tahate mind tappa?)

Talle olevat vastatud: «C´est bon, chef» (Väga hea, šeff) ning siis oli teda pähe tulistatud.

Prantsuse politsei avalikustas, et maha lastu oli üks nende seast ning ka ta nime - Ahmet Merabet.

Selle nädala kolmapäeval korraldasid kolm äärmuslast Pariisis satiiriväljaande Charlie Hebdo toimetuses veresauna, milles hukkus 12 inimest. Politsei teatel olid tulistajateks noored džihadistlike kalduvuste ja äärmusvaadetega mehed.

12 tapetu seas oli kaks politseinikku, kellest üks oli Merabet ja teine Franck Brinsolaro, kes oli Charlie Hebdo peatoimetaja ihukaitsja.

Rünnak tekitas sotsiaalmeedia ilmingu, slõugani «Je suis Charlie» (Mina olen Charlie), millega avaldati satiiriväljaandele ja sõnavabadusele toetust.

Nüüdseks tehti sellest uus versioon «Je suis Ahmed» (Mina olen Ahmed). Prantslaste sõnul on ka see nende terrorivastase «rèsistance`i» sümbol.

Prantsuse politseinike ametiühingu esindaja Rocco Contento sõnas väljaandele Le Figaro, et Merabet oli oma töös laitmatu ning nad on tema hukkumisest šokeeritud.

Pariisi eeslinnas Livry-Garganis elanud Merabet oli Põhja-Aafrika immigrantide järeltulija.

Meedia teatas, et ta oli 40-aastane, kuid ta kolleegide sõnul oli ta 30. eluaastate keskel.

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon sõnas, et Merabet oli moslem ning tema tapjad on oletatavalt moslemid.

«Religioonisõda ei vii mitte kuhugi. Sellised rünnakud, kus ühe religiooni esindajad tapavad oma usuvendi, näitab et rünnak tehti inimlikkuse vastu, et külvata õudust ja paanikat,» teatas Ban.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles