Video: palindroomiga amulett heidab valgust iidsetele arusaamadele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küproselt leitud iidne amulett
Küproselt leitud iidne amulett Foto: Facebook

Küproselt Nea Paphosest leiti 2011. aastal kummaliste märkide ja tekstiga iidne amulett ning teadlasi hämmastas sellel kirjas olev.

Arheoloogide sõnul on «maagiline» amulett umbes 1500 aasta vanune, edastab Huffington Post.

Amuletil on 59 tähest koosnev sõnum ιαεωβαφρενεμουνοθιλαρικριφιαευεαιφιρκιραλιθονυομενερφαβωεαι, mida saab lugeda nii päri- kui tagurpidi.

Teadlaste sõnul on amuleti ühel poolel palindroom: Jumal kannab salanime, lõvi Re on oma pühamus kaitse all.

Amuleti teisel poolel on mitmed kujundid, millest üks kujutab Vana-Egiptuse jumalat Osirist paadis ning veel üks Vana-Kreeka vaikimise jumalat Harpokratest. Veel on näha loomi ja sümbolmärke.

Poola Krakovi ülikooli arheoloogi Joachim Sliwa sõnul ei ole sellel amuletil kirja pandud suudetud lõplikult dešifreerida.

«Ikonograafiliselt põhineb see Vana-Egiptuse allikatel, kuid selle amuleti looja ei olnud tema kasutatud materjali sisuga kuigi hästi kursis. Selle tõttu on amuletil kummalisusi, mida ei saa liigitada mitte millegi alla. Seal on koos kristlik ja paganlik,» teatas uurija.

 Ajaloolase Ewdoksia Papuci-Wladyka sõnul kasutati selliseid jumalakujudega ja kirjutistega amulette hea õnne toojatena ja needuste eest kaitsjatena.  

«See amulett näitab, et kristlik ja paganlik religioon eksisteeris Küprosel selle amuleti tegemise ajal kõrvuti,» selgitas asjatundja.

Iidsel ajal valmistati nii ära needvaid kui ka needuse eest kaitsvaid amulette üsna palju ning Nea Paphosest leitu ei ole seega erand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles