Astronoomid: Maa-sarnase planeedi leidmise tõenäosus on suurem kui kunagi varem

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kepleri kosmoseteleskoop
Kepleri kosmoseteleskoop Foto: SCANPIX

USA kosmoseagentuuri NASA astronoomid on veendunud, et Maaga väga sarnase planeedi leidmine ei ole enam nii-öelda mägede taga.

Kepleri kosmoseteleskoobi poolt hiljuti avastatud kaheksast planeedist kaks arvatakse olevat Maaga üsna sarnased, edastab AFP.

Oletatakse, et need eksoplaneedid on kiviplaneedid nagu meie Maa  ning nad tiirlevad ümber oma tähtede, mis on punased kääbused õigel kaugusel, kus ei ole liiga külm ega liiga kuum. Seega on suur võimalus, et neil planeetidel leidub vett ja seega ka elu.

Maa asub oma tähest Päikesest just õigel kaugusel.

NASA astronoomid tutvustasid võimalikke Maa-sarnaseid planeete Kepler 438b ja Kepler 442b USA astronoomide liidu aastakonverentsil.

Kepleri uurimisrühma astronoomi Fergal Mullally sõnul on Maa-sarnase planeedi leidmise tõenäosus aina suurenenud.

Kepler 438b ja Kepler 442b asuvad Maast 470 ja 1100 valgusaasta kaugusel Lüüra tähtkujus.

Astronoomide arvates on Maaga saranasus suurim planeedil Kepler 438b.

Senistel andmetel võib sellel planeedil inimeste jaoks liiga kuum olla, kuna keskmine temperatuur on 60 soojakraadi. See planeet liigub üsna kiiresti, sest teeb tiiru oma tähe ümber vaid 35 Maa ööpäevaga.

Kepler 438b diameeter on Maa diameetrist 12 protsendi võrra suurem. Teadlased on 70-protsendilise tõenäosusega veendunud, et tegemist on kivise pinnasega planeediga.

Kepler 442b on kolmandiku võrra Maast suurem ning 60-protsendilise tõenäosusega on see kiviplaneet.

Astronoomid on leidnud meie päikesesüsteemist väljapool tuhandeid eksoplaneete, millest umbes 1000 kohta on kindlad andmed.  1000. planeet leiti hiljuti just Kepleri kosmoseteleskoobi abil.

Eksoplaneete otsiv Kepleri teleskoop on olnud kasutuses alates 2009. aastast. Kepler jälgib tähtede heledamaks muutumist ja tuhmumist, mis paljastavad, kas tähtede juures liiguvad planeedid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles