Uuring: eakate isade lapsi võivad ohustada meeleoluhäired

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring: eakate isade lapsi ohustavad meeleoluhäired
Uuring: eakate isade lapsi ohustavad meeleoluhäired Foto: AFP / Scanpix

Rootsis Karolinska instituudi ja Uppsala ülikooli koostöös tehtud uuring näitas, et eakate isade lapsi võib täiskasvanueas bipolaarsed meeleoluhäired ohustada.

Teadlased selgitasid, et mida vanem on lapse sünni ajal isa, seda suurem on lastel haigestumisrisk, kirjutab Upsala Nya Tidning.

Uuring näitas, et lapsed, kelle isa oli nende sündides 55-aastane või vanem, on 37 protsenti suurem meeleoluhäiretesse haigestumise oht, kui neil lastel, kelle isad olid nende sündides 20 – 30-aastased.

Uuringus osales 13 400 meest ja naist, kelle oli diagnoositud bipolaarne meeleoluhäire. Võrdlusgrupiks oli 67 000 tervet katsealust,  kellel haigusi ei täheldatud.

Uuring valmis neuroteadlaste Christina Hultmani ja Emma Fransi koostöös ning selle tulemused avaldatakse ajakirjas Archives of General Psychiatry.

Bipolaarne meeleoluhäire ehk bipolaarne häire (varasem nimetus maniakaal-depressiivne psühhoos) on psüühikahäire, mille puhul vahelduvad kõrgenenud meeleolu, aktiivsuse ja energiaga perioodid ning meeleolu, aktiivsuse ja energia alanemine.

Alanenud meeleolu perioodid sarnanevad bipolaarse meeleoluhäire puhul tavalise depressiooniga. Maania ajal on patsient ülienergiline, sage on ideedetulv, tihti võtab ta endale võimatuid ülesandeid, mida üritab ka täita. Sageli loobuvad patsiendid täielikult unest ja söömisest, mis viib üldise kurnatuseni. Kui maaniaga kaasnevad psühhootilised sümptomid, võib patsient meelepetete või luulude ajel olla ohtlik enesele ja teistele ning vajab tingimata hospitaliseerimist.

Epidemioloogiliselt hinnatakse selle häire esinemissageduseks 1 – 2 protsendil elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles