Uus saatesari «Eesti maffia» paljastab organiseeritud kuritegevuse telgitaguseid

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo «Lädra» Laane
Tarmo «Lädra» Laane Foto: Kanal 2

Septembris toob Kanal 2 teleekraanidele brutaalse ja ausa neljaosalise telesaate «Eesti maffia», mis räägib organiseeritud kuritegevusest tina-tiinetel 90ndatel.


«Kui me seda nüüd ei tee, siis jäävadki need inimesed ja sündmused laia publiku eest varjatuks,» ütles Reiko V., saate idee autor. Omal ajal puutus Reiko varjumaailmaga tihedalt kokku ning tundis isiklikult paljusid persoone, kellest saates juttu ja kes seal sõna saavad. Nüüd palub Reiko end lihtsalt kunstiinimeseks nimetada ja keeldub pildistamisest: «Ma olengi alati kaadri taga.» Seetõttu ei näe teda ka saates, mille toimetaja on Postimehe ajakirjanik Tuuli Koch.

Suuresti tänu Reiko kontaktidele sai saatemeeskond üliharuldast video- ja fotomaterjali, mille allikaks on enamasti märgitud «Erakogu». Politsei hoiab oma materjale kiivalt kinni. «Meil on kokku 68 tundi materjali,» märkis Reiko. Olles näinud mõningaid saatelõike, võib siinkirjutaja kinnitada: esimest korda 7. septembril eetris olev saade ei sobi vaatamiseks lastele ega nõrganärvilistele.

Lühidalt jutustab saade sellest, kuidas eestlased organiseerisid vastutegevust 80ndate aastate teises pooles Venemaalt siia imbunud organiseeritud kuritegevusele: Tšetšeeni, Permi, Krasnodari grupeeringud ja kes nad kõik olid. Saates meenutab neid karme aegu Tarmo «Lädra» Laane, mees, kes oli omal ajal ühe tuntud autoriteedi (kelle nimi selgub saates) parem käsi.

Laane jäi pimeduse rüütlitele silma juba 13-aastasena, kui tegeles heal tasemel poksi ja karatega. Vaid napilt kümmekond aastat hiljem võis tema sõna 40 minutiga kokku ajada 50 hambuni relvastatud killerit. Neid mehi ei hoitud püssi all ilu pärast. «Matustel käidi tol ajal umbes nagu sünnipäevadel,» meenutas Reiko veriseid 90ndaid.

Aga miks need inimesed, kelle minevikku kuidagi plekituks pidada ei saa, on nõus kaamera ees oma ja teiste tegusid meenutama? «Teise inimese hinge ei näe me keegi,» arvas Reiko. «Mina ei tea, miks nad seda räägivad. Eks inimesi panevad tegutsema ju erinevad asjad – keda raha, keda südametunnistus…»

Neljal sügisesel teisipäeval heidab «Eesti maffia» pilgu seni valgustama telgitagustesse, jõhkratesse arveteklaarimistesse ja maffiameeste elu-olusse. Vähesed meist teavad, et nendeski ringkondades valitses range hierarhia ja see, mis tasemel mees mis värvi ja firmat dresse tohib kanda, oli täpselt kindaks määratud.

Sobivalt näitab Kanal 2 eelneval pühapäeval, 5. septembril Andres Puustusmaa filmi «Punane elavhõbe», mis neid veriseid aegu kunstilises võtmes kujutab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles