National Geographic näitab India ookeani tsunami kümnenda aastapäeva puhul kahte dokumentaalfilmi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: FOX International Channels Estonia

Sel reedel, 26. detsembril möödub India ookeani äärseid riike laastanud tsunamist kümme aastat. Teaduskanal National Geographic näitab selle päeva puhul kahte dokumentaafilmi, mis on pühendatud kõigile, keda India ookeani tsunami tagajärjed puudutasid.

26. detsembril kell 20.00 linastub National Geographic kanalil dokumentaalfilm «Tsunami. Päev, mil laine ründas», mis on tagasivaade ajaloo surmavaimale tsunamile. Filmis räägivad oma loo inimesed, kes tsunamit ja selle tagajärgesid ise nägid, samuti näidatakse reaalseid videokaadreid toimunust.

Samal õhtul kell 21.00 linastub dokumentaalfilm «Megatsunami: Kus sünnib järgmine?», mis annab teadusliku ülevaate hiidlainetest ning proovib ette aimata, kus võib tekkida järgmine.

USA geoloogiateenistuse (USGS) sõnul oli 2004. aastal India ookeani tsunami tekitanud maavärin jõu poolest võrdväärne 23 000 Hiroshima aatomipommiga. Üheksamagnituudise maavärina epitsenter asus India ookeani keskel, Indoneesia saarestiku lääneranniku lähedal. Maavärin tekitas hiidlaine, mis liikudes kiirusega 800 kilomeetrit tunnis laastas 11 riiki ning lõhkus rannikualasid, mis asusid epitsentrist kuni 7241 kilomeetrit eemal.

India ookeani tsunamit peetakse üheks laastavaimaks maailma ajaloos, selle tagajärjel hukkus üle 150 000 inimese Indoneesia saarestikus, Indias, Tais, Bangladeshis, Mynmaris, Malaisias, Maldiividel ja Somaalias. Hiidlaine pühkis oma teelt kõik, mis ette jäi, selle tagajärjel jäid kodutuks miljonid inimesed. Teadlaste sõnul arvati enne, et hiidlained võivad tekkida vaid teatud piirkondades ning India ookeani ei peetud ohukoldeks. 2004. aasta tõestas vastupidist.

Dokumentaalfilmis «Megatsunami: Kus sünnib järgmine?» uurivad teadlased ajaloos toimunud tsunamisid, analüüsivad protsesse ookeanis ning maakoores ning kasutavad olemasolevaid tõendeid ja teadmisi, et selgitada välja, kus tekib järgmine hiidlaine. Kasvav tõendite hulk näitab teadlaste sõnul seda, et hiidlained võivad tekkida enamike rannikualade läheduses Californiast Austraaliani, mis paneb ohtu arvatust suurema hulga piirkondasid. Teadlased kiirustavad, et ennetada järgmist katastroofi.

Dokumentaalfilm «Tsunami. Päev, mil laine ründas» linastub National Geographic kanalil sel reedel, 26. detsembril kell 20.00. Sellele järgneb dokumentaalfilm «Megatsunami: Kus sünnib järgmine?» kell 21.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles