Arstide hoiatus: e-lugerid võivad rikkuda tervist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
e-luger
e-luger Foto: SCANPIX

USA arstid hoiatasid, et enne magamajäämist e-lugerist lugemine võib mõjutada nii une kvaliteeti kui tekitada mitmesuguseid terviseprobleeme.

Harvardi ülikooli meditsiinikooli teadlased tegid katse, milles võrdlesid, kuidas mõjub enne magama minekut e-lugerist raamatu lugemine ja tavalise raamatu lugemine, kirjutab BBC.

Leiti, et e-lugerit kasutanutel kulus magama jäämiseks kauem aega, nende une kvaliteet oli viletsam ning nad olid järgmisel hommikul väsinumad kui tavalist raamatut lugenud.

Ekspertide sõnul võis selle põhjuseks olla e-lugerist tekkiv lisavalgus ning hea une tagamiseks tuleks õhtuti valgust vähendada.

Arstid lisasid, et keha sisemine kell järgib öö ja päeva vaheldumise rütmi, kuid öise aja valgus võib kahjulik olla.

Nutitelefonid, tahvelarvutid ja LED  valgustid on need, mis võivad kehakella segadusse ajada ning magamisega seotud hormooni melatoniini tootmist takistada.  

Teadlased tegid katse, milles 12 vabatahtlikku katsealust elas kaks nädalat laboritingimustes. Nad lugesid viiel õhtul enne magama minekut tavalisi raamatuid ja viiel päeval iPadist raamatuid.

Katse ajal võeti neil regulaarselt vereproove, mis näitasid et e-lugereid kasutanutel oli organismis vähem melatoniini.

Samuti oli e-lugeri kasutajatel raskem magama jääda, nad magasid vähem ning olid järgmisel hommikul väsinud.

Kui need sümptomid jätkuvad pikka aega, siis võivad need tekitada teisi pikaajalisi terviseprobleeme nagu südame- ja veresoonkonna haigused, diabeet ja vähk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles