Kunstnike majas näeb klaaspärliängi

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Reedel, 27. augustil avab Pärnu kunstnike majas oma näituse “Klaaspärliäng” Janno Bergmann.

Näitus keskendub erinevate kultuuriutoopiate dekonstrueerimisele, teisendamisele ja taastootmisele. Väljapanek koosneb kuuest tööst: “Picasso kuul”, “Kirjanduslik must ruut”, “Malevitši musta ruudu dekonstruktsioon,” “Milleks teile piim, kui te saate kultuuri”, “Inimhinge valideerimise script” ja “Transhumanistlik nägemus keele ja kultuuri arengust”.

Autori teatel on näituse nimi inspireeritud Hermann Hesse peateose “Klaaspärlimäng” nimest, mille idee ja kirjutamise algus langevad 1931. aastasse, aega vahetult enne natsismi võimuletulekut Saksamaal.

Kui teos enam kui kümme aastat hiljem lõplikul kujul valmis, oli selles omapärases kultuurireligioosses liturgias leidnud poeetilise teostuse inimvaimu põlisemaid unistusi kõikeväljendavast keelest, romantikute soovunelm teaduse ja luule sünteesist.

Janno Bergmann on alati otsinud kunstimaailma sissetallatud struktuuride vahel kõrvalteid ja salakäike. Ta on õppinud Pärnu Kodumajanduskoolis sotsiaaltööd, Sütevaka kunstiosakonnas, Academia Non Gratas, Ilja Kabakovi stuudios New Yorgis, Academia Gratas ja Pärnu Saksa Tehnoloogiakoolis infotehnoloogiat.

1996. aastast alates on ta tegelenud aktiivselt tegevus-, video- ja installatsioonikunstiga, kureerinud, visualiseerinud ja kontseptualiseerinud.

Näitus jääb avatuks 18. septembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles