Külm sõda ei takista - astronaut ja kosmonaut kavatsevad ISSil olla aasta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi USA ja Venemaa suhted on Ukraina kriisi tõttu jäised, ei puuduta see nende riikide koostööd kosmoses.

Eile teatasid USA kosmoseagentuuri NASA astronaut Scott Kelly ja Venemaa Roscosmose kosmonaut Mihhail Kornienko Pariisis pressikonverentsil, et nende koostöö on kindel, edastab Yahoo News.

Sõbralikku ja head läbisaamist lähebki tarvis, kuna ameeriklane ja venelane plaanivad olla Rahvusvahelises Kosmosejaamas (ISS) ühe aasta. Tegemist oleks alates 2000. aastal kasutuses olnud ISSi missioonirekordiga.

50-aastane Kelly ja 54-aastane Kornienko peaks Vene Sojuz raketiga ISSile lendama 2015. aasta märtsis.

Aasta jooksul on nad ISSil niiöelda katsejänesed. Nad uurivad enda peal, kuidas inimorganism pikaajalisel kosmosemissioonil vastu peab. See uuring tehakse tulevasi Marsi mehitatud lende silmas pidades.

«Kosmoses tuleb teha meeskonnatööd ning kõrval peab olema kaaslane, keda saad usaldada. Teeme oma tööd ja me ei räägi poliitilistel teemadel. Oleme kolleegid ja head sõbrad, lisaks ka professionaalid,» lausus Kelly.

Kornienko lisas, et ISSil olles on nad üks meeskond ning seal ei kehti see, millisest riigist keegi on.

Kuigi need kaks meest plaanivad kosmoses olla ühe aasta, on neil rekordini veel pikk maa. Kosmoses olemise rekord on venelasest kosmonaudi Valeri Poljakovi nimel, kes oli aastatel 1994 – 1995 Vene Mir kosmosejaamas 437 päeva.

Marile plaanitakse teha mehitatud lend 2030. aastatel ning sellele eelnevad mitmed uuringud.

Marsile edasi-tagasi lendamine kestab umbes kolm aastat.

«Tulevasi Marsi missioone silmas pidades on ISS sobiv paik uurimaks, kuidas inimene tuleb pikaajalisel kosmoses olemisega hakkama,» nentis ameeriklane.

Kelly loodab, et inimjalg astub Marsile veel tema eluajal.

«Nüüdseks on olemas juba enamik selleks missiooniks tarvis minevast tehnoloogiast, kuid samas on see missioon väga kulukas. Järgnevad 30 – 40 aastat on Marsi missiooni puhul otsustavad,» arvas astronaut.

Kornienko sõnul puhkes ta abikaasa nutma kui kuulis, et mees läheb üks aasta kestvale missioonile.

«Nüüdseks on ta sellega leppinud nagu ka teised pereliikmed,» lisas kosmonaut, kellest sai hiljuti vanaisa.

Mõlemal mehel on suur missioonikogemus. Kornienko on olnud varem 176 päeva  ja Kelly 180 päeva kosmoses missioonidel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles