Laupäeval süttivad Pärnumaa randades muinastuled

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinastuled Pärnu rannas.
Muinastuled Pärnu rannas. Foto: Ants Liigus

Laupäeva, 28. augusti õhtul kell 21.30 süüdatakse Läänemere-äärsetes rannakülades ja sadamates tuled, et tähistada muinastulede ööd, tuled läidetakse mitmel pool Pärnumaalgi.

Pärnu linnarahvas saab oma küünlad või tõrvikud süüdata keskrannas, kus traditsiooniliselt toimub tuledeõhtu kauni muusika saatel juba 16. korda.

Korraldaja Mart Tõnismäe sõnutsi on need märgutuled nagu kojukutse, et kaugemal olijad meid näeksid. Tuled süüdatakse maa ja mere piiril.

Pärnu rannas loovad augustiõhtul meeleolu eesti pärimusmuusikaga Merike Paberits (eesti torupill, flööt, laul), Karoliina Kreintaal (viiul, hiiu kannel, laul), Arno Tamm (laul, kitarr).

Veebilehel www.muinastuled.ee andmetel on Pärnumaa inimestel plaanis muinastuled süüdata veel Kihnu saarel, Varbla vallas Matsi rannas, Häädemeeste vallas Ikla rannas, Lemme rannas ja Treimani külas Kadaka talus.

Muinasajal kasutati mere ääres märgutulesid, et meremehed leiaksid tee ohutusse sadamasse või randa. Tulede eest hoolitsemine oli juba viikingite ajal rannakogukondade kohustus. Nüüdisajal süüdatakse Läänemere ääres muinastuled selleks, et näidata mererahva ühtsust ja tuletada meelde meie ajalugu ja kultuuripärandit. Tuled läidetakse nendegi mälestuseks, kes igaveseks merele jäänud.

Muistsete märgutulede taaselustamine algatati 1992. aastal Soomes. Tänaseni süttivad lõkked igal aastal augusti viimasel laupäeval kell 21.30. Muinastuled süüdatakse veel Ahvenamaa, Rootsi, Soome, Läti, Leedu, Poola, Saksamaa ja Taani randades. Eestis on see mitmes rannakülas juba traditsioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles