USA tagastas Iraagile 3000 aasta vanused kõrvarõngad

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nimrudi aardest pärit 3000 aasta vanused kõrvarõngad
Nimrudi aardest pärit 3000 aasta vanused kõrvarõngad Foto: csmonitor.com

USA tagastas Iraagile Assüüria hauast leitud 3000 aasta vanused kuldkõrvarõngad.

Tollitöötajad konfiskeerisid need ühest New Yorgi oksjonimajast, kirjutab foxnews.com.

Need kõrvarõngad kuuluvad 613 esemest koosnevasse Nimrudi aardesse.

Nimrudi aare oli Põhja-Iraagis peidus 2800 aastat enne kui see avastati. 12 aasta oli see aare Iraagi keskpanga hoidlas. Aare «leiti üles» 5. juunil 2003. aastal.

Pole teada, kuidas need kõrvarõngad Iraagist USAsse jõudsid ning kui paljud iidsed väärisajad sama saatust jagasid.

Nimrud oli iidne Assüüria linn, mis asus Tigrise jõe ääres. Sealt avastati 1988. aastal väärisehteid ja matuseornamente, kokku 613 eset. Need arvatakse olevat kuulunud üheksandal sajandil e.Kr. elanud Assüüria kuningannale ja printsessile.

Aare pandi esimese Lahesõja ajal 1991. aastal Iraagi keskpanka hoiule. Aarde saatuse kohta oli informatsiooni ühel USA iidsete aarete asjatundjal. Tema sõnul nägi Egiptuse vaarao Tutanhamoni matusepaigast leitu Nimrudi aarde kõrval välja nagu supermarketis pakutav.

USA tollitöötajad hakkasid Nimrudi aarde jälgi ajama 2008. aastal. Arheoloogiaeksperdid nägid neid kõrvarõngaid lõpuks ühes Christie´s oksjonimaja kataloogis.

Oksjonimaja ei paljastanud, kes need müügile pani. Samuti ei soovinud New Yorgi toll leitud iidsete väärisesemete kohta kommentaari anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles