Teadlased hoiatasid Botoxi kõrvalmõjude eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased hoiatasid Botoxi kõrvalmõjude eest
Teadlased hoiatasid Botoxi kõrvalmõjude eest Foto: AFP / Scanpix

Euroopa ravimiagentuuri ja Saksamaa ravimiinstituudi teadlased hoiatasid Botoxi kõrvalmõjude eest.

Euroopa ravimiagentuuri esindaja sõnul on viimase aastaga saanud informatsiooni rohkem kui 600 juhtumi kohta, milles Botoxi-süste saanud patsientidel tekkisid tervist kahjustanud kõrvalnähud ja tüsistused, kirjutab AP.

28 näokortsude vastu Botoxi-süste teha lasknud inimest surid.

Saksamaa ravimiinstituut on aasta jooksul Botoxi-süstide ravi negatiivsete kõrvalmõjude kohta saanud 210 raportit. Viiel juhtumi patsiendid surid.

Botoxit valmistatakse bakteri Clostridium botulinum poolt toodetud mürgist, mis kannab nime botuliin. See mürk halvab ajutiselt lihased ja blokeerib närvisignaalid. Sama bakter on ka toidumürgistuse, botulismi tekitaja. Teadlaste kinnitusel on botuliin tsüaniidist palju mürgisem.

Lisaks iluravile kasutatakse Botoxit näiteks ka liigse higierituse peatamiseks. Eriti populaarne on see staaride seas, kes lasevad endale enne punasele vaibale minekut kaenla alla Botoxi-süste teha.

Teadlaste sõnul peaks inimesi sellised näitajad ettevaatlikuks tegema, kuid siiski on aasta-aastalt kasvanud nende arv, kes endale Botoxi-süste teha lasevad.

«Inimesed ei arvesta, et Botoxi-süstide tagajärjel võivad neil mitmed kõrvalnähud ja tüsistused tekkida ning nad võivad isegi elu kaotada,» hoiatasid teadlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles