Austria ooperistaar annetas Donetski separatistidele üks miljon rubla

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Netrebko ja Oleg Tsarjov
Anna Netrebko ja Oleg Tsarjov Foto: SCANPIX

Uudisteagentuuri Associated Press andmetel annetas Austria ooperiprimadonna Anna Netrebko Ida-Ukraina Donetski venemeelsetele separatistidele üks miljon rubla (14 860 eurot).

See samm tõi talle Austria valitsuse pahameele kaela.

Nii Venemaa kui Austria kodakondsusega 43-aastane ooperilaulja andis tšeki selle summaga niinimetatud Donetski rahvavabariigi ühele juhile Oleg Tsarjovile.

Tsarjov on Euroopa Liidu poolt sanktsioneeritud isikute nimekirjas ta aktiivse tegevuse tõttu Ida-Ukrainas. Väidetavalt nimetas see mees ennast ka Novorossija  ehk Uue Venemaa parlamendi juhiks.

Netrebko kaitses end selle nädala esmaspäeval öeldes, et tema rahaline annetus on kultuurieesmärgiga toetamaks Ida-Ukrainas vene enklaavis elavaid artiste.

Meedias levisid pildid, kus ooperiprimadonnat on näha Peterburis pressikonverentsil Novorssija lipuga. Tema kõrval on separatist Oleg Tsarjov.

«Donetsk ei ole piiramisrõngas nagu seda oli Teise maailmasõja ajal Leningrad. See annetus ei ole meile tähtis vaid raha tõttu, vaid selle tõttu, et see toetab meie tegevust,» teatas Tsarjov.

Netrebko sõnul on ta valmis Donetskis esinema niipea kui seal ei toimu enam sõjalisi kokkupõrkeid.

Ooperilaulja kinnitusel ei tegele ta poliitikaga ning on apoliitiline.

«Mul on Donetskis palju muusikutest sõpru. Oleme kirjavahetuses ning nende jaoks on teatri säilimine tähtis. See ehitis on lahingutes kannatada saanud. Langetasin otsuse neid aidata nii palju kui saan. See on õige samm, sest kunst on kunst ning aitab ka karmidesse olukordadesse leebust tuua,» teatas Netrebko.

Austria valitsus hoiatas eile, et  separatistid võivad Netrebko kompromiteerivaid pilte kasutada propaganda eesmärkidel.

Austria lennufirma, mis kasutas pikka aega Netrebkot oma reklaamides, teatas temast loobumisest.

Twitteris käivitati kampaania, milles kutsutakse Anna Netrebkot boikoteerima. Seal süüdistatakse lauljat separatistlikes vaadetes, sõja õhutamises ning ta olevat vastutav ka selle eest, et Ida-Ukrainas tulistati juulis alla Malaysia Airlinesi lennuk.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles