Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

Mida teeb valge tass kohvi maitsega?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Inna-Katrin Hein
Copy
Kohv
Kohv Foto: SCANPIX

Kohv tundub kuidagi väga mõru maitsega? Võimalik, et seda juuakse valest tassist.

Ajakirjas Flavour avaldatud uuringus ilmneb, et hommikukohvi maitset mõjutab see, mis värvi tassist jooki juuakse.

Uuringu idee autoriks on barista, kes kuulis klientidelt tagasisidena, et valget värvi tassist kohvi joomisel on selle joogi maitse mõrum kui selle joomine klaasist.

Teadlased viisid läbi rea katseid, andes katsealustele juua kohvi valgest, läbipaistvast ja sinisest tassist ning palusid neil maitset analüüsida.

Uuring näitas, et valget värvi tassist kohvi joomisel oli joogi maitse intensiivsem ja kibedam võrreldes sellega, kui jooki joodi klaasist või sinisest tassist.

Maitset seostatakse sageli värviga ning kohvi puhul on valge värv see, mida seostatakse mõru maitsega.

Uurijate sõnul on kohvi pruun värv valgega kontrastis ning see loob maitseelamuse, et jook on keskmisest mõrum.

Kui aga kohvi joodi klaasist, siis tulid esile joogi pehmemad omadused. Sinises tassis oleva kohvi puhul on olemas nii pehmem kui mõrum maitse, moodustades harmoonilise segu.

Uurijate sõnul peaks kohvikud kaaluma, mis värvi tassidest kohvi pakutakse, kuna värv mõjutab kohvi maitset.

Tagasi üles