Kondases on avatud puulõigete näitus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis Kondase Keskuses saab vaadata kuulsa Brasiilia rahvakunstniku José Francisco Borgese puulõigete näitust "Kõndivad sõnad".
Viljandis Kondase Keskuses saab vaadata kuulsa Brasiilia rahvakunstniku José Francisco Borgese puulõigete näitust "Kõndivad sõnad". Foto: Kondase keskus

Viljandis Kondase Keskuses saab vaadata kuulsa Brasiilia rahvakunstniku José Francisco Borgese puulõigete näitust "Kõndivad sõnad".

José Francisco Borges (sünd. 1935) on maailmas tuntud tänapäevanerahvakunstnik ja oma kodumaal Brasiilias ka üks tunnustatumaid elavaid rahvaluuletajaid.

Sündinuna Brasiilia kehvas maapiirkonnas, sai ta koolis käia vaid kümme kuud. Tema päevad möödusid põllutöid tehes ja korve punudes, õhtuti õppis ta iseseisvalt lugema ning proovis teha puulõiketehnikas pilte.

Sissetulekute suurendamiseks alustas Borges folhetos'ega ehk literatura de cordel´iga (värssides "nöörilugudega"). Ta illustreeris must-valgete puulõigetega taolisi õhukesi raamatukesi, mida müüdi laatadel ja turgudel pesunööridele riputatuna.

1970. aastail katsetas ta suuremaid puulõikeid ja võttis trükkimisel kasutusele erksad värvid. Kuigi suuremamõõtmelised tööd said kiiresti turistide hulgas populaarseks, ei leidnud need Brasiilia kõrgema klassi hulgas pikka aega poolehoidu. Tänapäeval on brasiillased väga uhked oma mitmekihilise kultuuri lihtsa, kuid omanäolise jäädvustamise ja tõlgendamise üle.

Alates 1970. aastaist on Borgese puulõiked olnud näitustel paljudes tuntud galeriides ja muuseumides (Louvre´is, Santa Fe rahvusvahelises rahvakunsti muuseumis). UNESCO on hinnanud tema panust maailma kultuuripärandisse. 2002. aasta ÜRO kalendrilt leiame Borgese kaanepildi. Borgese kogutud teosed asuvad Ameerika ühendriikide kongressi raamatukogus.

Hoolimata edust, mis teda jätkuvalt saadab, elab ta tagasihoidlikult kirde-Brasiilias Bezerro linnas. Olles kirjutanud sadu jutustavaid luuletusi ja loonud sadu kunstiteoseid, ei pea ta end kunstnikuks ega kirjanikuks. Borges on jätkuvalt loominguliselt aktiivne, lõikab puusse uusi pilte ja pressib neid käsitsi paberile.

Näitus jääb avatuks kuni 17. oktoobrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles