Video: mis juhtub kui Maa oleks lame?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettekujutus lamedast maast.
Ettekujutus lamedast maast. Foto: advisoranalyst.com

Kõik teavad, et meie planeet Maa on ümar, sellega ei pruugi nõustuda vaid need, kes peavad Maad lamedaks.

Youtube`i populaarteaduslikus Vsauce sarjas arutatakse, mis saaks siis kui Maa oleks lame nagu taldrik.

Kas elu-olu oleks siis praegusest erinev? Kas inimesed kukuksid Maa äärelt alla?

«Kui meie planeet Maa ei oleks ümar, vaid lame, siis õige paksuse ja tiheduse korral oleks keskosas elamine täiesti mõnus,» selgitas Vsauce saatejuht Michael Stevens.

Ta selgitas, et kui liigutakse Maa ääre poole, siis tekiks gravitatsiooni tõttu aina suurem ja suurem kalle.

Kui jõutakse lameda Maa äärele, siis saab ka üle ääre minna, ilma et kosmosesse kukutakse, sest gravitatsioon ei lase sel juhtuda.

Maailmas on ka tänapäeval neid, kes ei usu ümarasse Maasse. Neid ühendab liikumine Flat Earth Society (Lameda Maa ühing). Selle liikmetel on vastus kõigile küsimustele, mis puudutavad lamedat Maad.

Flat Earth Society liikmete arvates on Maa lame nagu taldrik, mille keskosas on Põhjapoolus ning lamedat Maad ümbritseb 45 meetri kõrgune jääst vall.

Lameda Maa pooldajate sõnul viitab sellisele Maa kujule ka ÜRO logo. Nende jaoks on nii Päike kui ka Maa kaaslane Kuu 52-kilomeetrise diameetriga.

Lameda Maa teooria oli käibel juba iidsel ajal ning selle üle diskuteerisid ka Vana-Kreeka filosoofid. Enne kui alustati maailmameredel seilamist, arvati, et üle Maa ääre võib kosmosesse kukkuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles