Marseille kodutud peavad kandma kollast kolmnurka

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Prantsusmaa Marseille võimud rakendavad eristamissüsteemi sundides kodutuid kandma eraldusmärgina kollast kolmnurka.

Tegemist on ID-kaardiga, mis kodutul peab nähtaval olema, edastab The Local.

Prantsusmaa suuruselt teise linna võimud on kodutute eraldamismärgi tõttu kriitika alla langenud. Inimõiguslaste arvates on praegused kollased kolmnurgad nagu natsiajastu Taaveti tähed, mida juudid pidid kandma.

«See on skandaalne, see on sildistamine. Kanda midagi sellist, mis näitab ära haiguse, on diskrimineerimine ning see on vastuolus meditsiinieetikaga. Ei ole vahet, kas kandma sunnitaks kolmnurka või tähte,» sõnas Marseille kodutute heategevusorganisatsiooni Collectif Morts de la Rue esindaja Christophe Louis.

Prantsusmaa inimõigusgrupp La Ligue des troits de L´Homme teatas, et neid teeb Marseille võimude tegevus murelikuks, kuna see toob meelde Teise maailmasõja aegsed sündmused ja holokausti.

Samuti mõistis need eraldusmärgid hukka Prantsusmaa valitsus.

«Olen šokeeritud, et kodutuid sunnitakse kandma kollase kolmnurga märki. Ühiskonna kõige vaesematele liikmetele ei tohiks näpuga näidata. Haiguslugu peab olema konfidentsiaalne, mitte kõigile nähtav,» sõnas Prantsusmaa sotsiaalminister.

Kodutute ID-kaardil on lisaks ta haigustele ka kodutu nimi, sünniaeg ja foto.

Võimuesindajad kaitsesid end öeldes, et need kollased kolmnurgad aitavad sotsiaaltöötajatel, parameedikutel ja politseil kiiresti identifitseerida abi vajavat kodutut.

Praeguseks on välja jagatud juba 100 sellist kollast identifitseerimiskaarti.

Selle nädala kolmapäeval korraldasid kodutute õiguste eest võitlejad Marseille linnavalitsuse eest kollaste kolmnurkade vastase protesti.

«Olen üllatunud mõttetust kärast selle kaardi ümber, sest just selle abil saavad abistajad kõige kiiremini hätta sattunud kodutuid aidata,» teatas Marseille aselinnapea Xavier Mery.

Mery eitas, et need kodutute ID-kaardid oleksid võrreldavad kunagiste juutide eraldusmärkidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles