Kihlveokontor Eestis valgeid jõule ei prognoosi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine mets
Lumine mets Foto: Henn Soodla

Euroopa suurimate kihlveokontorite hulka kuuluva Unibeti hinnangul tulevad tänavused jõulud Eestis mustad ning lumikatte paksus jääb jõululaupäeva hommikul alla ühe sentimeetri.

Kõige väiksem on maapinnalt mõõdetuna vähemalt ühe sentimeetrine paksuse lumikatte moodustumise tõenäosus Sõrves ning Pärnus - vaid üks kolme vastu.

Seevastu Tallinnas (Harkus) on lumekatte tekkimise koefitsient 2,55, Tartus (Tõraveres) ning Võrus aga 2,10. Kõige reaalsemana nähakse lund Narvas, kus ennustatakse valgeid jõule 50 protsendilise tõenäosusega.  

Kuigi novembri lõpus jõudis Eestisse tõeline talveilm koos lume ja pakasega, ennustavad värsked ilmaprognoosid detsembriks pigem muutlikku ilma. Kuu lõpus oodatakse nullilähedast temperatuuri, vihma ning lörtsi, kuid ei välistata siiski ka lumesadu.

«Jõulude ning jaanipäeva ilm on eestlaste seas igal aastal üheks tähtsaimaks jututeemaks ning üldiselt kiputakse arvama, et pole vahet, kumb pööripäev on - nagunii sajab vihma,» muheles Unibeti kliendisuhete juht Ergo Maruste.

«Reaalsuses pole olukord aga õnneks alati nii hull, sest näiteks viimasest viiest jõulupühast kolmel oli Eestis igati korralik suusailm,» täpsustas Maruste.

Sarnaselt Eestile võimaldab Unibet ennustada jõuluilma ka Rootsis. Kui näiteks Rootsi idapoolseimas asulas Haparandas tuleb Unibeti hinnangul lumi maha enam kui 90 protsendilise tõenäosusega, siis Göteborgis ning Malmös on ilmaprognoos veelgi mustem kui mistahes Eesti linnas.

Unibet lähtub tulemuste fikseerimisel riikliku ilmateenistuse andmetest ning jõuluilma Eestis saab ennustada kuni südaööni vastu 8. detsembrit.

Koefitsientide allikas: https://www.unibet.ee/betting#/event/1002401181

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles