Soomlanna tunnistas, et on aseksuaal

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soomlanna, 27-aastane Anna-Kaisa tunnistas avalikult, et ta on aseksuaal ning ei tunne vajadust seksida.

Seksuoloogide sõnul on temasarnaseid inimesi 1 -3 protsenti, edastab iltalehti.fi.

«Aseksuaalsuse määrtluse suhtes ei ole üksmeelele jõutud. Osa seksuolooge arvab, et selle taga on tavalisest erinev ajukeemia, teiste arvates aga geenid. Aseksuaalsust saab siiski seksuaalsuse üheks liigiks pidada. Aseksuaalid ei tunne seksi vastu huvi ning ei pea end seksuaalseks isikuks,» selgitati.

Anna-Kaisa sõnul teadis ta juba varases teismeeas kui kaaslased hakkasid seksuaalteemade vastu huvi tundma, et ta on neist erinev ning seks teda ei huvita.

«Aastaid püüdsin käituda nagu tavaline hetero, püüdsin isegi seksida, kuid minu jaoks oli see tüütav tegevus. Ma ei tundunud seksides mitte midagi,» selgitas soomlanna.

Anna-Kaisa sõnul räägiti koolis terviseõpetuse tunnis nii hetero- kui homoseksuaalsusest, kuid aseksuaalsusest mitte. Selle tõttu oli ta segaduses.

Keskkoolis oli tal pikaajaline poiss-sõber, kes tahtis temaga seksida. Anna-Kaisa sõnul läks ta poisi tahtmistega kaasa ning seksis.

«Hiljem sellele mõeldes saan aru, et sundisin end seksima. See oli ahistav ja ebamugav. Tahtsin, et mu kaaslasel oleks hea. Kõik seksisid ning ma ei tahtnud erineda,» selgitas naine.

Lõpuks Anna-Kaisa loobus teadlikult seksist ja jättis poiss-sõbra maha.

Naine arvas, et ta on seksuaalselt külm ja problemaatiline.

20. eluaastate alguses läks ta seksuoloogi juurde ning selgitas oma probleemi.

«Arst soovitas teraapiat. Tundsin end halvasti, et seksuoloog pidas mind haigeks. Hakkasin endi ise ka sellisena nägema,» lisas soomlanna.

Paar aastat pärast arstil käiku kuulis naine ühelt sõbralt, et on olemas ka aseksuaale. Ta otsis selle kohta materjali ning mõistis siis, et ka tema on aseksuaal ning temasarnaseid on maailmas veelgi.

Aseksuaalsus ei takistanud naist suhet loomast ja abiellumast. Anna-Kaisa on Mikaga abielus olnud viis aastat.

Abikaasa on tema aseksuaalsusse suhtunud algusest peale mõistvalt. Osa nende pereliikmetest ja sõpradest teavad Anna-Kaisa aseksuaalsusest, osa mitte.

Enamik arvab, et Anna-Kaisa ja Mika on tavaline heteropaar.

Mika kinnitusel ei ole ta aseksuaal vaid hetero, kuid tal ei ole raske seksita elada. See ei tähenda, et paaril ei oleks lähedust ja hellushetki.

«Meile mõlemale on tähtsad suudlused ja kallistused, massaaž ning muul viisil kui seks naudingute pakkumine. Oleme väga lähedased,» teatasid Anna-Kaisa ja Mika.

Paar tahab lapsi, kuid nad ei ole veel otsustanud, kas saada see tavalisel viisil või lapsendada.

Seksuaal- ja pereterapeutide sõnul ei koosne lähedased paarisuhted vaid seksist ja erootikast.

Nad lisasid, et tänapäeva maailm on seksiteemast üleküllastunud ning üha enam on neid inimesi, keda seks ei huvita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles