Tervislik elu! Kas talvine kaalutõus on paratamatu?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salakaval ülekaal tuleb enamasti selleks, et jääda.
Salakaval ülekaal tuleb enamasti selleks, et jääda. Foto: PA Wire/Scanpix

Mida lähemale talv jõuab, seda enam sageneb juhtumite arv, kus inimesed kaebavad äkilise kaalutõusu üle. Paljud näevad süüdlast talves endas ning väidavad, et keha asubki talve hakul rasva koguma. Kas talvine kaalutõus on tõesti paratamatu?

Loodus pole süüdi

Uuringud on tõestanud, et talvine kaalutõus, kui see üldse aset leiab, on väga väikene ning enamike inimeste puhul ei ole see tuvastatav. Seega ei ole talvise kaalutõusu näol tegemist paratamatusega, vaid mitmete asjade kokkulangemisega.

Põhjuseid on mitmeid:

1) Külm ja pime talv võib põhjustada depressiooni. Hooajaline depressioon on täiesti reaalne probleem ning nii mõnigi võib selle käes kannatada. Depressioon võib aga mitmel moel ülekaalu tekkimisse panustada.

2) Suurenenud stress. Suuremad kodused küttearved, jäised kõnniteed, puhastamata tänavad, külma ilma käes ühistranspordi ootamine või igahommikune jäätunud autoklaaside nühkimine, libedas sõitmine…Olgem ausad,  mitte igaühe jaoks ei too ilusad valged lumehelbed kaasa rahulikku ja rõõmsat meelt.

3) Raskendatud võivad olla mitmed välised tegevused nagu jooksmine, jalutamine jne.

4) Trenni tegemine harveneb, kuna paljudele suureks motivaatoriks olev ilusa keha saavutamine tundub talviste riiete all vähem oluline. Muidugi ei muuda ka külm ilm ja pimedus trenni minekut ja askeldamist kuidagi meeldivamaks.

Foto: Panther Media

5) Pimedad päevad kipuvad pikendama hommikust und ja soodustavad ka varasemat uinumist. Magades aga põletame me vähem kaloreid kui liikudes ning seega võib liigne uni kaalutõusule kaasa aidata.

6) Üldiste toiduvalikute muutus. Näiteks võivad muutuda eriti hooajalisi toite eelistavate inimeste menüüd. Kuna erinevad toidud omavad erinevaid toitainete sisaldusi ning mõjusid meie kehale, pole ka imestada, kui kaalunumber trikke tegema hakkab. Lisaks kipume eelistama süsivesikute rikkaid toite, mis vallandavad rohkem mõnuhormoone, mis külmal, pimedal ja kõledal talvel eriti meeldivad tunduvad

7) Kodus istumine võib muuta toidu tarbimise sagedasemaks ning samuti võib seedimisest saadav kehasoojuse tõus olla talvel eriti ahvatlev.

Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

8) Mitmete pühadega seotud suured söömingud jätavad oma jälje.

Neid punkte võiks kindlasti lisada veelgi. Talvine kaalutõus ei seega paratamatu. Pigem toob talveperiood kaasa mitmed elustiili muudatused, mis jätavad jälje ka mõne inimese kehakaalule. Kui olla tähelepanelik ning enda elustiili analüüsida, siis on kindlasti võimalik talvist kaalutõusu vältida.

Allikas: www.kaalustalla.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles