Europarlamendi vanim liige tunnistas, et oleks võinud Winston Churchilli õhku lasta

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manolis Glezos
Manolis Glezos Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendi vanim liige andis intervjuu Briti väljaandele The Observer, tunnistades, et osales Teise maailmasõja ajal plaanis, mille tõttu Suurbritannia peaminister Winston Churchill oleks võinud elu kaotada. 

92-aastase kreeklase Manolis Glezose sõnul oleks Chrchill võinud plahvatuses surra.

«Teieni on kindlasti jõudnud juba info plaani kohta lasta Ateenas õhku sealne Grande Bretagne'i hotell. Ma ei arva, et mina selle põhjuseks olin. Samas aga leiti hotelli kanalisatsioonisüsteemist üks tonn dünamiiti, mis oli paigutatud väga oskuslikult,» teatas Churchill 1944. aastal oma perekonnale.

Nüüd ligi 70 aastat hiljem tunnistas Glezos, et ta oli üks Kreeka partisanidest, kes hotelli dünamiiti pani.

«Mul oli süütenöör keritud keha ümber. Meid oli kanalisatsioonis 30 meest.  Hotellis töötanud abilised katsid augud kinni, et meid näha ega kuulda ei oleks,» sõnas Glezos.

Kui roojaga kaetud Kreeka partisanid lõpuks kanalisatsioonist väljusid, oli seal piisavalt dünamiiti, et Briti armee peakorteriks olnud hotell õhku lasta.

Glezose sõnul kulus dünamiidi panemiseks kaks tundi ja kanalisatsioonist välja saamiseks veel kaks tundi.

Dünamiidi plahvatama panemise käsku aga ei tulnud iialgi.

Kommunistidest partisanid said teada, et Briti peaminister on Ateenas ning selles hotellis. Partisanid ei tahtnud seda kuulsat meest tappa, vaid Briti sõdureid.

Hotelli dünamiidi panemise juhtum leidis aset Teise maailmasõja aja lõpufaasis, mil natsi-Saksamaa oli Kreekast taganenud.

Kreeka kommunistid jätkasid võitlust seal olnud Briti vägede vastu.

Churchill oli tuntud kommunismivastane. Kreekas tegid britid koostööd varem natsidega koostööle läinud kreeklastega, kuid samas natside vastu võidelnud kommunistide vastu.

Hotelli plahvatuse eesmärgiks oli hävitada nii Briti armee peakorter ja kohalikud Kreeka sõjaväejuhid.

Natsivastase võitluse juhtfiguure Winston Churchilli aga siiski ei tahetud tappa.

Seni on arvatud, et plahvatus jäi 1944. aastal ära, kuna lõhkeaine leiti enne seda üles. Glezose sõnul aga jätsid partisanid selle ise ära.

«Me ei tahtnud olla Teise maailmasõja ühe suuri juhi salamõrva toimepanijad,» teatas Glezos.  

Wikipedia: Sir Winston Leonard Spencer Churchill (30. november 1874 Blenheimi loss, Woodstock, Oxfordshire – 24. jaanuar 1965 London) oli Suurbritannia poliitik. Oli Suurbritannia peaminister 10. maist 1940 kuni 26. juulini 1945 ja 26. oktoobrist 1951 kuni 7. aprillini 1955.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles