Leonardo da Vinci ema oli Hiina päritolu ori?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leonardo da Vinci «Mona Lisa»
Leonardo da Vinci «Mona Lisa» Foto: SCANPIX

Itaalias ilmub varsti raamat, mille kohaselt kuulsa renessansikunstniku Leonardo da Vinci ema oli Hiina päritolu ori.

Kirjanik ja ajaloolane Angelo Paratico elas ja töötas 20 aastat Hiinas Hongkongis, uurides ajaloolisi sidemeid oma kodumaa Itaalia ja Hiina vahel, edastab Daily Mail.

Uuringu põhjal valmis tal raamat «Leonardo da Vinci: A Chinese scholar lost in Renaissance Italy».

Paratico väidab raamatus, et da Vincil on otsene seos Hiinaga.

«Olen kindel, et Leonardo ema on pärit Aasiast. Tema otsesest seotusest Hiinaga tuli kasutada deduktiivset meetodit. Leonardo da Vinci jõuka isa ühe ärikaaslase perekonnas oli ori nimega Caterina. 1452. aastast ei ole selle naise kohta enam ühtegi dokumenti. See on aga samas kuulsa kunstniku sünniaasta. Ta ei töötanud enam nimetatud majapidamises,» selgitas raamatu autor.

Arvatakse, et Leonado da Vinci isa oli jõukas ärimees ja notar ning ema vaene naine, kes kandis nime Caterina. Kohalike allikate andmetel olevat ema olnud talunaine.

Paratico arvates oli da Vinci ema hoopis kaugemat päritolu ori, sest 16. sajandil oli Itaalias  ja ka Hispaanias palju Aasiast pärit orje.

Raamatu autor lisas, et da Vinci töödes on näha Aasia jooni.

«Teada on, et kunstnik oli vasakukäeline ja ta kirjutas vasakult paremale. Lisaks oli ta taimetoitlane, mis tollel ajal oli ebatavaline. Juba tuntud psühhiaater Sigmund Freud oli 1910. aastal veendunud, et maalil «Mona Lisa» kujutas da Vinci oma ema. Mona lisa taustal on näha Hiina maalidele omast maastiku. Lisaks on Mona Lisa näojooned sellised, mis ei ole täiesti euroopalikud,» selgitas autor.

Paratico arvates saaks saladuse lahendada, kui Firenzes kaevata üles da Vinci sugulased ning võrrelda nende DNAd. DNA uuringud peaksid paljastama, kas peres oli keegi Aasiast.

Wikipedia: Leonardo da Vinci (15. aprill 1452 Itaalia, Anchiano – 2. mai 1519 Prantsusmaa, Cloux) oli Itaalia teadlane, matemaatik, insener, leiutaja, anatoom, maalikunstnik, skulptor, arhitekt, botaanik, muusik ja kirjanik, renessansiajastu mitmekülgseim geenius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles